Lyssna på ljudet från Marslandningen

Phoenix landning spelades in och finns på nätet

Foto: NASA Text: Caroline Olsson
Phoenix ska med hjälp av en robotarm samla in prover som sedan ska ananyseras. Forskarna hoppas att farkosten ska kunna börja gräva i nästa vecka.
NYHETER

Rymdfarkosten Phoenix landade på Mars under natten mot måndagen.

Nu finns ljudet från landningen tillgängligt på nätet.

I bruset hörs pipande ljud från farkostens många instrument.

Den 670 kilo tunga rymdsonden Phoenix lyfte från Cape Canaveral, USA, i augusti 2007. Resan som var cirka 70 miljoner mil lång tog nästan tio månader innan rymdsonden kunde landa på den röda planeten.

Landningen spelades in av MELACOM, Mars Express Lander Communication, och ljudet finns nu tillgängligt att lyssna till på nätet, rapporterar nyhetssajten Mars Daily.

Prover ska ge svar

Phoenix uppdrag är att samla prover från marken och isen på Mars polarområden. Phoenix kommer med hjälp av sin robotarm gräva sig ner till islager som tidigare upptäckts en halvmeter under markytan. Forskarna hoppas att proverna ska kunna ge svar på frågor om planetens historia.

Trots att flera dagar har gått sedan landningen är det först i dag som Phoenix ska börja använda robotarmen som ska samla in prover. Det är en dag senare än planerat. Skälet: Farkostens robotarm har varit ur funktion på grund av ett kommunikationsfel. Nu hoppas man att allt ska fungera som det ska.

– Rymdfarkosten är i strålande hälsa, absolut strålande hälsa, säger projektledare Barry Goldstein vid NASA:s enhet JPL till Space.com.

Att använda en robotarm kan låta som en mindre insats men enligt Robert Bonitz är det mer avancerat än man kan tro.

– Det är faktiskt en väldigt viktig aktivitet, säger Robert Bonitz som ansvarar för robotarmen.

Nya bilder

Forskarna tror att bilder på hur robotarmen fungerar ska komma senare i dag.

Först i nästa vecka tror man att robotarmen ska komma att användas för att gräva och samla in prover.

– Om grävandet inte är i gång i början av nästa vecka så hoppas jag att ni är tålmodiga. Vi ska genomföra det, säger Barry Goldstein.

Rymdsonden innehåller ett laboratorium som sedan kan analysera proverna som grävs upp. Efter det sänds resultaten hem till forskarna vid Marslaboratoriet i Tucson, Arizona, USA.