Superfint helgväder kan ge rekordvärme

SMHI: Det kan bli 30 grader varmt på vissa håll

Foto: Krister Hansson
Sommarvärmen är här I helgen kan det bli uppemot 30 grader varmt, något som lockar till solbad och grillkvällar.
NYHETER

Värmen är redan här men i helgen blir det ännu varmare.

– På lördag och söndag märker vi av det med temperaturer på över 25 grader i Götaland och Svealand, säger Anna Österman som är meterolog på SMHI till aftonbladet.se.

Sol, sol och åter sol. De ungdomar som tar studenten i veckan kan glädja sig åt varma dagar och sommarljumma kvällar.

I nästan hela landet blir helgen riktigt varm. I Götaland och Svealand kan man räkna med temperaturer på över 25 grader och i södra Norrland blir det mellan 20 och 25 grader varmt. Längst upp i norr blir det uppemot 20 grader, även om det kan förekomma lokala variationer.

– Högtrycket växte in över landet i början av veckan och ser ut att hålla i sig. Det är inte lågtryck i sikte, konstaterar Anna Österman.

Rekordvärme

I södra Sverige blir det som sagt riktigt soligt i helgen. I Norrland blir det i allmänhet lite mer moln, och någon enstaka skur kan på vissa håll där väntas på söndag.

– Men annars är det torrt i resten av landet, säger Anna Österman.

På vissa håll kan det bli hela 30 grader varmt.

– Det är inte alls omöjligt att det kan inträffa i Götaland eller Svealand. Majrekordet ligger på runt 30 grader så vi kommer tangera rekordvärme. Störst chans är det i inlandet, eftersom havet kan kyla av luften lite kring kusten.

Även i nästa vecka blir det fint väder.

– Det ser ut att fortsätta, det finns inget som talar emot det.

Torka och flöden

Samtidigt är det torka i delar av landet. I Götaland, utom i västra Skåne, är faran för bränder i skog och mark stor enligt SMHI. Särskilt i kustområdena får man iakta försiktighet. Även i östra Svealand är det lokalt risk för bränder.

Faran för gräsbränder blir stor på många håll i norra Dalarna, Härjedalen, Jämtland och norra Norrlands kustland och inland.

– Det råder brandrisk på vissa håll så man får ta det försiktigt med grillningen, uppmanar Anna Österberg.

Den höga värmen har också lett till snabb snösmältning vilket gör att SMHI varnar för flöden i fjällområden. Det är främst i de små vattendragen i delar av västra Jämtlands och nordvästra Härjedalens fjällområden som man under de närmaste dagarna varnar för höga flöden.