Svensk gripen för sexbrott i Kenya

NYHETER

Kenyansk polis har gripit en svensk man i 50-årsåldern misstänkt för sexualbrott mot barn.

Mannen ska ha försökt våldta en sjuårig flicka den 8 maj i Nakuru i sydvästra Kenya, skriver tidningen Daily Nation.

Mannen nekade till anklagelsen och begärde att han skulle släppas mot borgen när han i fredags ställdes inför en domstol i regionen Rift Valleys huvudstad Nakuru. Svenskens ombud lovade att hans klient inte ska lämna landet.

– Om han inte redan är släppt mot borgen, kommer han inom kort att bli det, sade Anna Björkander vid utrikesdepartementets presstjänst på torsdagseftermiddagen.

Nytt pass

Personal vid Sveriges ambassad i Kenyas huvudstad Nairobi pratade med svensken, som uppges vara bosatt i Kenya, på onsdagen

– Vi stod i telefonkontakt med honom då, säger Björkander.

Nya domstolsförhandlingar ska äga rum den 17 juli. Det är oklart om mannen fått sitt pass beslagtaget.

– Men att han är släppt ger honom möjligheten att plocka ut ett nya svenska resehandlingar och åka hem, säger David Lagerlöf pressekreterare på Ecpat Sverige och fortsätter:

– Svenskar har rätt att få tillfälliga pass även om de är brottsmisstänkta.

Den möjligheten utnyttjade en 66-årig man som förgrep sig på en 13-årig pojke under en semesterresa i Thailand 1993. Mannen släpptes fri mot borgen och kunde återvända till Sverige, där han dock åtalades och dömdes för sexuellt umgänge med barn.

Våldsdrabbad stad

Ecpat, som bekämpar handel med barn för sexuella ändamål, uppskattar att runt 15 000 barn är indragna i barnsexhandel i Kenya, främst längs kusten.

– Eventuellt kan det här vara det första fallet där en svensk gripits för barnsexhandel i Kenya. Men det kan också röra sig om ett rent våldtäktsförsök, eller en annan form av utnyttjande, säger Lagerlöf.

Nakuru, där svensken greps, drabbades hårt av det våld som briserade efter det kenyanska presidentvalet i december.

– Barn blir mer utsatta i krissituationer. Det såg vi efter tsunamin och vi har sett det på många oroliga platser runtom i världen, säger Lagerlöf.