Kraftigt skalv utanför Reykjavik

Skalvets epicentrum låg cirka 48 kilometer sydöst om Reykjavik.
NYHETER

Island drabbades på torsdagen av en kraftig jordbävning.

Människor flydde ut på gatorna i panik.

Flera personer uppges vara lindrigt skadade.

Skalvet uppmättes till en magnitud på 6,1 och epicentrum beräknades ligga 48 kilometer sydöst om huvudstaden Reykjavik, cirka en mil under markytan.

Klockan var 15.45, lokal tid, när marken plötsligt började skaka. I Selfoss, som ligger nära skalvets epicentrum, rasade byggnader sönder och invånarna uppges ha flytt ut på gatorna.

Mellan 15-20 skadade

De materiella skadorna tros vara omfattande, bland annat tvingades ett sjukhus i närheten av Selfoss utrymma vissa delar sedan skalvet förstört byggnaden, uppger CNN.

Skalvet kändes även i Reykjavik, cirka fem mil från skalvets epicentrum.

Först fanns inga rapporter om skadade. Men senare under kvällen rapporterade norska nyhetsbyrån NTB att mellan 15 och 20 människor skadats, men ingen allvarligt.

Flera efterskalv

Under kvällen kom flera mindre efterskalv. Vägen till Selfoss stängdes av och befolkningen uppmanades att inte stanna inomhus. Invånarna i det drabbade området har satt upp tält i väntan på att efterskalven ska upphöra, uppger AP.

Det senaste kraftiga jordskalvet inträffade 2000, och uppmättes till 6,5. Inga människor skadades men flera byggnade rasade samman. Island är en vulkanisk ö och många hus på Island är byggda för att klara jordbävningar.