Carl Bildt tar små steg i Stockholm – i Irak flyr folk med stora språng

1 av 6 | Foto: SCANPIX
En annan verklighet. Vad hände samtidigt i Irak?
NYHETER

– Världshistorien sker med små steg. Detta kanske var ett litet steg, sa Carl Bildt i går kväll.

Medan utrikesministern gick med små steg i en konferenslokal i Upplands Väsby sprang människor med stora steg från bombade byar i norra Irak.

Hängde de stora och små stegen samman?

Det gjorde de, även om knappast någon på Scandic Infra City tänkte på byarna. Carl Bildt såg nöjd ut och hade anledning att vara det. Den stora Irakkonferensen var slut, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon gav Sverige beröm och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki hade sagt att hans land är på väg åt rätt håll.

Tillsammans gav de tre herrarna en presskonferens och det var i stort sett bara arabiska reportrar som ställde frågor till al-Maliki.

Var det ett positivt eller negativt tecken?

Var befann sig de stora drakarna BBC och CNN? De tyska tv-bolagen och de franska?

16 personer mördades

Det var något lurt med denna gigantiska konferens som ändå inte tycktes särskilt stor. Men det var mycket som var lurt i går.

På presskonferensen sa al-Maliki att den nuvarande säkerhetssituationen i Irak gör det möjligt för utländska företag att etablera sig i landet.

Några timmar tidigare hade en självmordsbombare mördat 16 personer i Sinjar nära syriska gränsen.

Tidigare har cirka 500 människor dödats i självmordsattacker i samma stad, så Sinjars invånare borde ha aktat sig när myndigheterna gick ut med en varning.

En terrorist påstods vara på väg och därför stängdes polisens värvningskontor, av tradition självmordsbombarnas favoritmål.

En grupp män var så desperata efter försörjning att de stannade i alla fall. 16 av dem betalade med sina liv.

Det inträffade ytterligare någon självmordsattack i går, i Mosul, och i Bagdad attackerade beväpnade män en minibuss med unga rekryter till armén. Två dog.

Storpolitiken är lurig

Det var en vanlig dag om man bortser från att turkiska stridsflygplan attackerade byar i norra Irak i jakt på kurdiska rebeller. Det sker inte varje dag.

Medan planen släppte sina bomber stod den turkiske utrikesministern Ali Babacan i konferenscentret i Upplands Väsby och sa:

– Ett självständigt och enat Irak är vad vi alla strävar efter.

Jo, mycket var lurt i går men å andra sidan är storpolitiken lurig.

En talesman för den irakiska regeringen kallade den turkiska bombningen av irakiskt territorium ”en mindre fråga” och det ger en vink om vilka problem Nuri al-Maliki har.

Irak är världens näst oljerikaste land, en arabisk stormakt i sönderfall. Vad som sker med Irak är en angelägenhet för alla i Mellanöstern; därav de många arabiska journalisterna.

Nästa år – i Bagdad?

Men där fanns inga arabiska toppolitiker. Egypten skickade en vice statssekreterare, Bahrain en tjänsteman från UD. Iraks grannland Kuwait nöjde sig med att sända en tjänsteman med ansvar för ”avdelningen för internationella organisationer”.

Det var också lurt men det fanns en förklaring. Nuri al-Malikis regering skulle inte överleva många dagar utan den amerikanska ockupationsarmén. al-Maliki är ingen självständig politiker.

Men detta var inte frågor som diskuterades i går. Ban Ki-moon ville sammanfatta konferensen med ett ord: ”Hopp.”

Carl Bildt sa att konferensen varit det första sant framåtblickande mötet om Irak. Nästa år blir det fortsättning i Bagdad.

Om det mötet blir av går inte världshistorien längre med små steg: det vore ett stort, häpnadsväckande språng.

ARTIKELN HANDLAR OM