Varning för vildsvin

De är den nya stora trafikfaran

NYHETER

Trafikolyckorna med vildsvin ökar lavinartat.

Från några hundra för fem år sedan till upp till 4 000 i år.

Vildsvinet har blivit den nya stora trafikfaran.

Foto: Foto: Pelles Photo Kisa/SCANPIX
en vanlig syn Ett vildsvin har blivit dödat i trafiken. Stammen har vuxit snabbt, och i Södermanland och Skåne är det nu vanligare att man kör på ett vildsvin än att man kör på en älg. När det gäller vildsvin är det inte bara själva krocken som är farlig, det skadade vildsvinet kan gå till livsfarlig attack.

I Södermanland och Skåne är det numera vanligare att man kör på ett vildsvin än en älg.

Förra året inträffade 1 600 kollisioner.

– I år kommer siffran att landa på mellan 3 000 och 4 000 olyckor, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare vid nationella vilt-olycksrådet.

De har inga fiender

Vildsvinet saknar naturliga fiender och i kombination med de senaste årens milda vintrar har stammarna spridit sig över stora delar av landet.

Även om vildsvinens framfart i första hand drabbar jordbruksägare som ser grödor för miljontals kronor bli sönderbökade och uppätna, börjar svinen allt oftare synas i trafikolycksstatistiken.

En viltolycka är i sig alltid allvarlig – men när det gäller vildsvin finns det ytterligare risker.

Normalt är de skygga, men skadade och trängda vildsvin kan vara direkt livsfarliga.

– Vildsvin kan gå till anfall om de är skadade. Har man kört på ett vildsvin ska man absolut inte stanna och gå fram till det. Vi rekommenderar att man kör i väg hundra meter och sedan ringer polisen, säger Lars Sävberger.

En fullvuxen galt med betar kan väga 200 kilo och kan skada en människa allvarligt om den går till attack.

Farligast på hösten

Under årets fyra första månader inträffade 640 olyckor.

Men de flesta olyckorna sker på hösten.

– Det beror på att de flesta av vildsvinen föds på våren. Till hösten börjar de skilja sig från suggan och röra sig i egna grupper. Det är då trafiklyckorna inträffar, säger Lars Plahn, jaktvårds-konsulent på Svenska Jägareförbundet.

FAKTA

Anmäl alltid

Om du kör på ett vilt djur och djuret skadas eller dödas är du skyldig att märka ut platsen och anmäla händelsen till polisen.

Kolla på avstånd om djuret har sprungit till skogs eller ligger kvar på platsen. Var dock försiktig eftersom ett skadat djur, speciellt vildsvin, kan vara mycket farligt.

Ring till polisen 114 14 omgående från platsen.