Jisander döms till fängelse

Fälls för anstiftan av grov förskingring

NYHETER

En av huvudpersonerna i Trustorhärvan Thomas Jisander har fällts av Stockholms tingsrätt för anstiftan av grov förskingring och påföljden blir ett och ett halvt års fängelse.

Däremot frias Jisander från åtalspunkten grovt skattebrott.

Enligt åklagaren Berndt Berger har Jisander förskingrat runt 20 miljoner kronor som förts över från Trustor till stiftelser i Liechtenstein, kontrollerade av honom själv. För det brottet fälls han alltså av Stockholms tingsrätt.

Frias från skattebrott

Däremot frias han från misstankarna om grovt skattebrott. Jisander skulle enligt åtalet ha fått minst 50 miljoner kronor i provision som han inte har betalat någon skatt för. Men här väljer tingsrätten att fria Jisander på den åtalspunkten.

”Av utredningen framgår inte att någon av ovan angivna belopp som Thomas Jisander tillgodogjort sig kan bedömas som hederligt åtkomna. De är färgör inte att bedöma som inkomster som Thomas Jisander skulle ha deklarerat”, skriver tingsrätten i sin dom.

Lång tid har förflutit

Den 20 december 2006 dömdes Thomas Jisander av Göteborgs tingsrätt för grovt rattfylleri till villkorlig dom med samhällstjänst.

Nu har han fällts för anstiftan till grov förskingring. Straffvärdet för brottet överstiger tre år, men tingsrätten skriver i sindom att på grund av att så pass lång tid har förflutit, sätts straffets längd till fängelse i ett och ett halvt år. I domen står det också att Jisander "på grund av storleken på sina inkomster" ska återbetala kostnaden för försvaret till staten.

Senast den 20 juni ska domen överklagas. Thomas Jisander har under rättegången förnekat brott.

ARTIKELN HANDLAR OM