Kina berett att evakuera miljoner

Övning ska pågå i tre dagar – med start på lördag

NYHETER

Regimen i Kina förbereder sig för att evakuera 1,3 miljoner människor som lever nära en av de dammar i sydvästra Kina som hotar att rämna efter jordbävningen.

På lördag planerar myndigheterna att genomföra en övning för att försäkra sig om att man klarar att evakuera de boende – om dammen brister.

Först kom uppgifter på att man redan evakuerat över en miljon människor. Senare förnekade dock en talesman för staden Mianyang att uppgifterna om evakuering var korrekta.

- Vi har aldrig givit order om evakuering, sade talesmannen — som inte ville uppge sitt namn.

På en rak fråga om det hade givits någon order om evakuering av 1, 3 miljoner människor svarade talesmannen nej, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Nya dödssiffor

Övningen ska pågå i tre dagar, uppger AP. Men redan nu har upp emot 170 000 människor nedströms från sjön Tangjiashan satt sig i säkerhet i högre belägna områden.

Kinesiska myndigheter jobbade på fredagen snabbt med att förflytta radioaktiva och kemiska ämnen som finns nedströms från den enorma sjö som riskerar att brista. På runt 100 olika ställen ska det finnas radioaktiva källor som skulle ligga i vägen för vattnet. Bland annat en kärnkraftsreaktor och en fabrik som tillverkar kärnvapen.

Runt 5 ton kemikalier ligger också i riskzonen och måste flyttas.

De motstridiga uppgifterna om att 1,3 miljoner uppmanades att evakuera följdes av en kommentar att det i morgon kommer att hållas en övning för en eventuell evakuering.

Tidigare på fredagen kom nya officiella dödssiffror efter den förödande jordbävningen; 68 858 människor har dött och fortfarande saknas 18 618, enligt en talesman för den kinesiska regimen.

ARTIKELN HANDLAR OM