Katastroftillstånd utlyst i Italien

Fyra omkomna på grund av den kraftiga nederbörden

Floden Po har förvandlat Turin till ett nytt Venedig.
NYHETER

Fyra personer har omkommit i Italien – som utlyst katastroftillstånd i landets norra delar.

Och i såväl Frankrike som Spanien varnar myndigheterna för det kraftiga ovädret.

Men i Sverige har vi temperaturer över det normala.

Foto: STEPHAN AGOSTINI/ AF
BLÖTT I staden Ajaccio på Korsika såg det ut så här i går. På 24 timmar kom det mer regn än en normal månad, 148 millimeter.

I Italien omkom under fredagen en treårig flicka och hennes mamma i ett jordskred orsakat av de extrema skyfallen. De var två av de fyra dödsoffer som drabbat landet sedan lågtrycket drog in för snart en vecka sedan.

Katastroftillstånd har utlysts i landets norra delar och även om det ser bättre ut är faran inte över än. Broar och vägtunnlar har stängts och regeringen har anslagit fem miljoner euro för att hantera katastrofen, uppger repubblica.it.

Fortsatt regnig helg

Enligt Lisa Frost, meterorolog på SMHI, ser det ut som om lågtrycken kommer att ligga kvar över sydvästra Europa.

– Det är väldigt ostadigt i de västra delarna av Europa just nu. Flera lågtryck har passerat och som det ser ut kommer de att ligga kvar.

De första lågtrycken drog in den 24–25 maj och sedan dess har det regnat kraftigt.

Risk för ras

Även Spanien, Portugal, Frankrike samt Storbritannien och Irland har drabbats.

Vägtunnlar mellan Italien och Frankrike fick stängas under flera timmar efter att ha drabbats av lerfloder och flera vägar i alpdistrikten stängdes på grund av ras eller av säkerhetsskäl, uppger TT.

– På måndag ser det ut som om lågtrycket kommer att röra sig österut och försvagas. Men det är i väldigt grova drag, säger Lisa Frost.

Är vädret vi nu ser ovanligt?

– Visst har vi temperaturer över det normala hos oss, men inga extremvärden. När högtrycken ligger här rör sig lågtrycken söderut. Det är svårt att säga hur vanligt det är och vilka banor lågtrycken tar, det skiljer år från år.

Hur ser det svenska vädret ut framöver?

– Högtrycket kommer att ligga kvar över Skandinavien en bit in på nästa vecka. Det blir lite svalare i början, men sedan stiger temperaturerna igen till nästa helg. Det blir en bra början på juni för den som vill ha sommarväder. För bönderna är det ju värre.