Florida och Michigan bakslag för Clinton

Foto: REUTERS
Hillary Clinton kampanjar vidare i Catano, Puerto Rico, 31 maj 2008.
NYHETER

På lördagskvällen bestämde det Demokratiska partiet hur rösterna från primärvalen i Florida och Michigan ska räknas. Tidigare har delegaterna från dessa stater diskvalificerats.

De får en halv röst var vid partiets konvent i augusti.

Barack Obama är nu snubblande nära en seger, uppger AP.

På lördagskvällen svensk tid beslutade delar av det Demokratiska partiet hur primärvalsrösterna i Michigan och Florida ska hanteras. Enligt nyhetsbyrån AP beslutades att delegaterna från de två delstaterna nu officiellt kommer att få vara med vid partikonventet i Denver i augusti. Men dock bara med en halv röst var.

I Florida och Michigan hölls primärvalen redan i januari, vilket stred mot partistadgarna. Resultatet blev att partistyrelsen underkände valen och delegaterna som röstades fram skulle inte skulle räknas.

Men trots att ingen av kandidaterna utförde något kampanjarbete i staterna och att Barack Obama inte ens fanns på valsedeln i Michigan, så gick många och röstade ändå och i båda staterna vann Clinton.

Kvällens beslut innebär att primärvalet i Florida kommer att räknas utifrån de röster som lades. Men varje delegat får alltså bara en halv röst. Därifrån skickas nu 105 delagater för Clinton och 67 för Obama.

I Michigan blev det annorlunda eftersom Obama inte fanns på röstsedeln. Kvällens kompromiss innebär att det skickas 69 Clinton-delegater och 59 Obama-delegater därifrån till Denver. Även dessa får bara en halv röst var.

På söndag avgörs ett av de sista primärvalen i den segdragna striden mellan Hillary Clinton och Barack Obama om vem som ska nomineras till att bli presidentkandidat. Då är det invånarna i Puerto Rico som ska få säga sitt. Efter det återstår bara valen i South Dakota och Montana på tisdag. Sedan återstår för många av "super-delegaterna" att bestämma sig.

Obamas totala antal delegater ökade nu till 2 052 och Clintons till 1 877,5. Enligt AP behöver Obama nu bara samla ihop 65 delegater till innan han nått antalet som behövs för att vinna nomineringsprocessen.