Bebisen Durga – ett litet mirakel

Växte utanför livmodern

1 av 2 | Foto: Foto: AFP
överraskade När lilla Durga föddes med kejsarsnitt blev både läkare och barnmorskor överraskade. Hon hade lyckats växa på äggstocken i stället för i livmodern – något som borde ha lett till missfall.
NYHETER

LONDON. Nyfödda Durga är ett medicinskt fenomen.

Hon växte inte i livmodern – utan på ena äggstocken.

Durga, mamman Meera Thangarajah, 34, och den stolte pappan Ravi, 40, vilar nu ut på ett sjukhus i Darwin, Australien.

Att de två blev tre borde inte ha varit möjligt.

En befruktning sker i äggledarens yttersta del, men i det här fallet vandrade inte embryot mot livmodern, utan åt motsatt håll. Embryot fick ändå fäste och utvecklade en moderkaka delvis på äggstocken.

”Världens lyckligaste”

Meera Thangarajah stötte inte på några komplikationer under graviditeten och ultraljudet visade inte att något var fel, att ett flickebarn tog form inne i bukhålan. Det var först i samband med kejsarsnittet som läkare och barnmorskor överraskades.

– Jag visste ingenting förrän jag vaknade upp och läkarna berättade. Jag känner mig som världens lyckligaste kvinna, säger Meera Thangarajah.

Dee Keogh, barnmorska vid Darwins privatsjukhus, var med under förlossningen.

– Normalt finns barnet inne i livmodern, men i det här fallet låg det på insidan av ett tunt membran. Vi kunde se barnet direkt, håret och alla drag. Med tanke på risken för bristningar hade resultatet kunnat bli mindre trevligt. Jag tror att alla tänkte: ”Wow, det här är en dam med tur”, säger Dee Keogh i The Sydney Morning Herald.

Extremt ovanligt

Den här typen av utomkvedshavandeskap är inte känd i Sverige. Embryon som vandrar fel brukar dö av sig själva.

– Jag har aldrig hört talas om det, men teoretiskt är det möjligt, säger Mats Brännström, professor i gynekologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Det måste vara extremt ovanligt, säger Mona Göransson, barnmorska vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.