Discovery har lyft

Ska leverera del av japanskt laboratorium till internationella rymdstationen

Foto: NASA TV
NYHETER

Strax efter klockan 23.00 på lördagskvällen svensk tid lyfte rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center i Florida.

Den har som uppgift att leverera en del till ett laboratorie på rymdstationen ISS, men i sista stund har även toalettdelar fått lastas på.

Foto: AP
Discovery lyfte från Kennedy Space Center strax efter klockan 23 svensk tid.

En av de sju besättningsmännen på Discovery är Mark Kelly. Bara timmarna innan avfärden talade nyhetsbyrån AP med hans fru Gabrielle Giffords, som sitter i den amerikanska kongressen. Hon hade då precis fått ett e-mail från sin make.

– Jag älskar honom så mycket. Han var väldigt förväntansfull och sa att vi ses om två veckor, sa hon.

Leverans till japaner

Huvuduppdraget som Discovery har är att leverera den största delen till det japanska forskningslaboratoriet Kibo på den internationella rymdstationen ISS. Modulen är 11,2 meter lång och väger 14,8 ton.

I mars nästa år anländer den tredje och sista delen. Kibo blir då det enskilt rymligaste rummet på ISS. Samtidigt har rymdstationens struktur växt sig klar. Fullt ut färdigutrustad blir den först 2010.

Problem med toaletten

Med på Discovery finns också utrustning för att laga toaletten på ISS. De tre besättningsmännen på rymdstationen rapporterade i tisdags fel på den rysktillverkade toaletten. Avföringen kan den hantera, men urinet sugs inte ner som det ska till avfallstanken. Efter ungefär var tredje spolning har två av astronauterna nödgats ägna tio minuter åt manuellt underhåll. Detta har upprepats en handfull gånger varje dag och gjort rymdlivet besvärligare.

Reservpumparna ombord fungerade inte. Därför fick en ny reservpump samt reservdelar från en annan rysk tillverkare i all hast flygas över till Florida och Discovery.

Någon panik är det inte fråga om – på kapseln Soyuz som är dockad till ISS finns också en toalett, om än med begränsad kapacitet.

Discovery återvänder om två veckor. I uppdraget ingår tre rympromenader som mest kommer att ägnas åt arbete med Kibo.