Pappersbiljetter flyger sin kos

Nu gäller endast elektroniska biljetter på flyget

Foto: SAS
NYHETER

Nu behöver flygresenärerna inte längre hålla på och prassla med pappersbiljetter.

Från och med söndag den 1 juni är de ett minne blott. Nu är det elektroniska biljetter som gäller.

Du kan ha färdbeviset på ett kontokort, i mobiltelefonen eller i en kod som du fått då biljetten bokats via internet.

Praktisk för dig – och en stor besparing för bolagen. Flygbranschen har räknat ut att det kostar 60 kronor att utfärda en pappersbiljett medan kostnaden för en elektronisk biljett endast är en tiondel så hög. Branschen räknar med att globalt sett spara 18 miljarder kronor om året.

Även SJ står i startgroparna för att satsa på papperslösa biljetter.

– Det finns redan i dag system där biljetter inte behövs. I sommar kommer ett system att testas på linjen Stockholm–Sundsvall där den elektroniska biljettkoden skickas som SMS till mobiltelefonen, säger Katarina Nyman på SJ:s informationstjänst.

Under hösten kommer SJ att bygga ut systemet så att det ska bli möjligt att boka tågresor direkt från datorn, utan att man sedan ska behöva hämta ut några pappersbiljetter.

Elektroniska biljetter blir också allt vanligare inom nöjesbranschen. Där ligger biografkedjan SF långt framme. Biljetter som bokas med kreditkort via Internet kan biobesökaren få i handen inne på biografen.

FAKTA

243 flygbolag berörs

Efter den 1 juni går det inte längre att få flygbiljetter på papper. Det har flygbranschens organisation IATA beslutat. Nyordningen med elektroniska biljetter som omfattar 243 flygbolag beräknas minska kostnaderna för biljetthanteringen med 16 miljarder kronor.

IATA konstaterar dessutom att övergången till e-biljetter innebär att 50 000 träd om året kommer att räddas från att bli pappersmassa.

Källa: IATA

TT