Oppositionsledare gripen i Zimbabwe

”Arthur Mutambara har kritiserat president Robert Mugabe”

Foto: AFP
Arthur Mutambara.
NYHETER

HARARE. En av Zimbabwes främsta oppositionsledare, Arthur Mutambara, har gripits av polis.

Enligt hans advokat är orsaken en artikel där Mutambara kritiserar president Robert Mugabe.

Foto: Foto: AP
Mugabe.

Mutambara hämtades från sitt hem i huvudstaden Harare på söndagsmorgonen och fördes enligt en av hans medarbetare till polishögkvarteret.

– Han greps anklagad för lögner och lagtrots i en debattartikel han skrev i april, sade Mutambaras advokat Harrison Nkomo efter gripandet.

Enligt Nkomo väntades Mutambara bli förhörd av domstol på tisdag.

Chefredaktören för tidningen, The Standard, som tog in debattartikeln greps redan förra månaden. I artikeln anklagar Mutambara president Mugabe för att ha kört landets ekonomi i botten och säkerhetsstyrkorna för övergrepp.

Mutambara leder en utbrytarfalang från Morgan Tsvangirais Rörelsen för demokratisk förändring (MDC). Brytningen kom 2005, efter att de inte kunde komma överens om huruvida senatsvalet skulle överklagas eller inte. Efter parlamentsvalet i mars har de inlett ett samarbete, även om inget officiellt samgående har tillkännagivits.

Den senaste månaden har tre av MDC:s parlamentsledamöter gripits. Enligt partiet har över 50 av dess anhängare dödats under samma tidsperiod.

Mugabes parti, ZANU-PF, anklagar i sin tur MDC för att ”terrorisera” deras anhängare.

På lördagen uppges polisen ha hindrat åhörare från att lyssna till två tal som MDC:s ledare Morgan Tsvangirai skulle hålla i Hwange och Victoria Falls. Det strider mot det avtal som Sydafrikas president Thabo Mbeki lyckades medla fram mellan Mugabe och Tsvangirai.

Tsvangirai vann första valomgången i presidentvalet den 29 mars. Den andra omgången är utlyst till den 27 juni.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM