Poliskälla dödad i sopkrisens Neapel

Sköts ihjäl av attentatsmän

NYHETER

En affärsman som bidragit till att polisen kunnat bryta upp de ligor som skött sophanteringen i staden har skjutits ihjäl i Neapel.

Mordet på söndagen skedde i maffiastil, säger polisen.

Foto: ap
Invånarna i Napoli har tvingats vänja sig vid stinkande sopberg på gatorna sedan maffian tagit över kontrollen av sophanteringen. Nu har en av polisens källa för att komma åt sopligorna mördats.

Den senaste av dödsskjutningarna i Neapel-trakten en är ett tecken på upptrappning av krisen i den av sopor nästan dränkta miljonstaden.

Medan sopbergen vuxit sig höga demonstrerade tusentals människor samtidigt mot planer på att anlägga en ny sopstation. En anläggning som många eftertraktar eftersom alla andra tippar stängts för att de är överfyllda.

Attentatsmän i bakhåll

Den mördade Michele Orsi träffades nära sin bostad av tre skott från attentatsmän som legat i bakhåll.

Orsi var affärsman i sopbranschen med kontakter in i den organiserade brottsligheten. Han satt en tid i fjol i fängelse och valde att byta karriär. Han blev poliskälla och lämnade bevis mot en misstänkt vid en domstol för några veckor sedan.

”Allvarligare än tidigare”

– Ärendet är ännu allvarligare än de tidigare. Detta var en man från Neapel-maffian Camorran och från Casertaområdet som trots kontakter med organiserad brottslighet hjälpt kriminalpoliser, säger anti-maffiautredaren Franco Roberti.

Enligt vittnen ska maffian varit inblandad i sophantering sedan flera årtionden.

TT