Mord på 10-åring kan klaras upp efter 27 år

Ursula, 10, kvävdes till döds begravd i träkista

1 av 3 | Foto: EPA/ScANPIX
Lådan som Ursula dog i. Ventilationsröret hade täppts igen av fallande höstlöv och tioåringen kvävdes långsamt ihjäl.
NYHETER

Tioåriga Ursula kidnappades och blev levande begravd i en träkista där hon långsamt kvävdes till döds.

Nu, 27 år senare, har kriminalpolisen hittat nya bevis mot den misstänkte gärningsmannen.

”Tyst” brus på bandinspelningar kan bli det som fäller Werner M., 58.

Det var en septemberkväll 1981 som tioåriga Ursula Herrmann i Eching i Bayern var på väg hem från gymnastiken. Hon cyklade själv, men kom aldrig hem till mamma och pappa. Istället försvann hon spårlöst.

Kvävdes

Ursula hade blivit kidnappad och levande begravd i en trälåda 1,6 meter under markytan i ett skogsområde inte långt från hennes hem. Hennes kidnappare hade försett henne med mat och tidningar, och även dragit ett ventilationsrör upp till ytan för att få in luft. Men röret täpptes till av fallande höstlöv och tioåringen dog av syrebrist. Enligt läkarna tog det sex timmar för henne att kvävas till döds.

Inspelade krav

Samtidigt hade kidnapparen tagit kontakt med familjen. På inspelade meddelanden framförde han sina krav, bland annat två miljoner D-mark i lösesumma. Pengarna betalades ut av familjen, men sedan avbröts kontakten abrupt. Det enda som fanns kvar var totalt nio inspelade meddelanden som familjen fått uppspelade i telefonen.

Efter tre veckor hittades lådan och Ursulas döda kropp, och efter ett anonymt tips riktades misstankarna mot Werner M.

Werner M. arbetade på den tiden som tv-reparatör men hans firma gick dåligt. Han var skyldig hundratusentals mark och blev snabbt polisens huvudmisstänkte. Men tack vare att fyra personer gav honom alibi slapp han undan.

Envis utredare

Polisen har dock aldrig gett upp hoppet om att ställa Ursulas kidnappare inför rätta. Och i oktober förra året lyckades en envis utredare få tillstånd till en husrannsakan i Werner M:s nuvarande bostad i Kappeln i norra Tyskland.

Där hittades en gammal rullbandspelare, en Grundig TK 248 Hifi.

Genom att undersöka tonhuvudet på bandspelaren har polisen nu kunnat konstatera att de meddelanden som kidnapparen spelade in spelades in på Werner M:s bandspelare. Nyckeln till det ligger i det ”tysta” bruset som framträder mellan meningarna. I bruset har tonhuvudet lämnat ett unikt avtryck, som enligt åklagare Reinhard Nemetz inte ger något utrymme för tvivel.

Werner M. sitter anhållen hos polisen sedan i torsdags. Han anklagas för kidnappning med dödlig utgång och riskerar livstids fängelse.

– Den här gången ska bevisen räcka, säger Reinhard Nemetz.