Här begraver han sin pappa – igen

Foto: Foto: ROLF HÖJER
Krävde ny begravning Kistan som Kenneth Söderlinds pappa låg i krossades av en traktor. I går var Kenneth tillbaka med sin fru på kyrkogården för en ny begravning.
NYHETER

I går begravde Kenneth Söderlind sin pappa – för andra gången.

Den här gången stod han kvar när graven fylldes igen.

– Nu vet jag att far fått en värdig viloplats.

Kyrkans personal i Vännäs använde en traktor för att krossa kistan där Kenneth Söderlinds pappa låg. Syftet var att minska sättningar i marken.

Sedan avslöjandet i SVT:s ”Uppdrag granskning” har han krävt en ny begravning.

– Det är allt jag tänkt på, att far måste få en värdig jordfästning. Vi har inte ens kunnat vara vid graven eftersom vi visste att kistan var krossad.

Gjorde om ceremonin

Och klockan tio i går förmiddag stod han, hustrun och prästen återigen på Vännäs kyrkogård utanför Umeå. Den gamla graven var öppnad och pappa låg i en ny kista.

– Vi gjorde om hela ceremonin. Men den här gången stannade vi kvar när kistan sänktes ner och täcktes över, så vet vi att allt gick till som det ska. Det känns fantastiskt skönt.

Att en grav öppnas för att jordfästningen var ovärdig har aldrig tidigare hänt i Sverige. Beslutet togs för en vecka sedan av ett enhälligt kyrkoråd i Vännäs församling.

”Måste få sinnesfrid”

– Det fanns inga tveksamheter från vår sida. De anhöriga måste få sinnesfrid, säger Willi Schäfer, ordförande i rådet.

Avslöjandet om att kistor krossas har även tvingat fram åtgärder högre upp inom Svenska kyrkan. I höst skickas 4 000 anställda på etikutbildning.

– Vi har höjt ambitions-

nivån på det området, säger Per Westberg, utbildningschef på Svenska kyrkans församlingsförbund.

Utbildningen välkomnas av Kenneth Söderlind.

– Det är bra att de lär sig hur en begravning ska gå till.