Skogsbränder tillfälligt stoppade

NYHETER

Räddningstjänsten har tillfälligt hejdat den omfattande skogsbrand som härjar i norra Hälsingland.

Men elden hotar sprida sig i under dagen när blåsten tilltar.

– Under natten har det lugnat ner sig på grund av lägre temperturer och mindre vind, men vi räknar med att det kommer ta ny fart nu under dagen då det åter blir varmare och blåser mer, säger Johansson, som sitter i staben på Hudiksvalls räddningstjänst till aftonbladet.se.

Och om vindriktningen ändras och torkan håller i sig blir situationen än svårare. Trots det är de brandmän som bekämpar bränderna vid gott mod – om än utmattade efter många timmars arbete.

– Än så länge kan vi i alla fall skratta i bland, men om det bara är av trötthet vet jag inte, säger insatsledaren Kenneth Svedén.

De 20-talet brandmän som arbetade under natten hade vid tretiden lyckats stoppa den framryckande elden.

– Det ser väldigt stabilt ut. Så länge vinden inte tilltar har vi lite andrum. Men så fort solen kommer upp kommer vinden och blåser på elden. Men bränderna har inte spridit sig under natten och vi har hållit den innanför begränsningslinjerna, säger Kenneth Svedén.

Hoppas på regn

Under morgontimmarna lyfter sex helikoptrar för att överblicka eldens härjningar i den svårtillgängliga terrängen i skogarna vid Skån och söder om Hassela i norra Hälsingland.

Räddningstjänsten hoppas att den nordliga vinden håller i sig under tisdagen.

– Och regn vore en välsignelse, värst vore skiftande kraftiga vindar och fortsatt varmt och torrt, säger insatsledaren.

Men hjälp från vädergudarna i form av regn är inte att vänta i området, enligt SMHI.

De två bränderna rasade med oförminskad styrka på måndagskvällen. Elden åt sig vidare och lämnade svartbränd mark efter sig – till många skogsägares förtvivlan.

Räddningsledningen hoppades att nattlig dagg och annan fukt skulle få elden att avta. Men den förhoppningen såg inte ut att ha infriats under de första nattimmarna.

Fortsatt torrt

Samtidigt arbetade ett stort antal brandmän från flera räddningstjänster med att bygga ut begränsningslinjer längs skogsbilvägarna med hjälp av grävmaskiner och lägga ut slangsystem för släckningen.

– Men vi har långt i från så det räcker. Det är ett flera kilometer stort område i omkrets, säger Svedén.

Martin Johansson berättar att man även arbetar med vattenbombning från helikoptrar för att försöka släcka branden.

Inte bara i norra Hälsingland är det extremt torrt i skog och mark. SMHI:s brandriskkarta för tisdagen är illröd i Blekinge, Öland, Gotland och Halland. Även i stora delar av Småland, Östergötland Västra Götaland och Stockholm är risken för eldsutbrott i markerna mycket stor.

– Det är fortsatt torrt väder under resten av veckan, så det kommer att bli ännu torrare i marken och torkan sprider sig norrut, säger Jonas Höglund, jourhavande meteorolog på SMHI.