”Det brinner som fasen”

Hasselabranden helt utom kontroll

Foto: Ralf Bergman / Scanpix
Kraftigare vind har gjort brandmännens arbete med att släcka elden mycket svårare. Trots vattenbombning från helikoptrar har man inte fått kontroll på branden utanför Hassela.
NYHETER

Den mindre branden i Skån bedömdes vara stabil vid 11-tiden och brandkåren flyttar över resurser till branden vid Hassela.

Samtidigt har vinden friskat i och gjort branden mycket mer svårarbetad för brandmännen.

– Det är en nästan omöjlig uppgift att begränsa elden från marken, säger insatsledare Peter Schönborg.

Foto: JÄMTLANDSFLYG
Branden rasar i skogarna i Hälsingland.

– Den har vi absolut inte under kontroll. Räddningsledaren på plats säger att det brinner som fasen och jag pratade nyss med en helikopterförare som sade att han aldrig sett något liknande, säger Ulf Andersson på Norrhälsinge räddningstjänst, till TT.

– Nu för vi över manskap och alla helikoptrar till Hassela.

”Otroligt hett och tufft”

– Förutom det bygger vi brandgator och släcker i ytterområden. Skogsbränder kräver en djävulsk insats, det är otroligt hett och tufft och elden sprider sig snabbt, säger Andersson.

Vid lunchtid hade närmare 1 000 hektar skog i Nordanstigs kommun i Hälsingland eldhärjats. Inga fler evakueringar är aktuella.

Räddningstjänsten räknar med att eftersläckningen av den mindre branden i Skån tar två till tre dygn och kräver ett fyrtiotal man.

Byiga vindar försvårar

Sju helikoptrar flyger i skytteltrafik och vattenbombar i den brinnande skogen.

På flera håll arbetar fyra stora grävmaskiner med att gräva upp brandgator för att hindra elden att sprida sig. Men räddningsarbetet är dock besvärligt.

– Det har börjat blåsa kraftigt och vinden är väldigt byig. Det brinner både här och där och vinden jagar hela tiden iväg elden. Det är en nästan omöjlig uppgift att begränsa elden från marken. Just nu gör helikoptrarna den viktigaste insatsen. I övrigt får vi med stort tålamod inrikta oss på att begränsa elden så att det inte sprider sig vidare, säger insatsledare Peter Schönborg till TT:s utsände.

Blivit lovade förstärkning

Efter ett tufft dygns arbete i skogen blir insatsledaren Peter Schönborg avbytt och Nisse Hell som tar över läser snabbt in sig på kartan och dirigerar en nyrekryterad brandstyrka från Sundsvall att avlösa en styrka från Stöde som avtackas efter ett dygns jobb i skogen.

– Vi får bra hjälp från våra granndistrikt och under kvällen kommer vi att sätta in personal från hemvärnet, säger insatsledaren Nisse Hell.

Norrhälsinge Räddningstjänst har blivit lovade förstärkningar för att bekämpa skogsbränderna efter ett telefonmöte med länsstyrelsen i Gävleborg och Västernorrland, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten, Försvaret och länets räddningstjänster.

Redan nu finns förstärkning från Ljusdal, Söderhamn, Gävle och Sundsvall på plats i Hassela.

”Vi behöver stöttning såväl när det gäller personal, stabsresurser och materiel”, säger räddningschef Lennart Juhlin i ett pressmeddelande.

Bland annat har landstinget rustat en sjukvårdsgrupp med två ambulanssjukvårdare och två sjuksköterskor som ska finnas i området.

TT