Bästa sparandet för din ekonomi

Anders Andersson ger dig de bästa tipsen

NYHETER

I dagens osäkra läge gäller det att välja de sparformer som passar dig bäst.

Det finns sex olika att välja mellan - alla med både fördelar och nackdelar.

Anders Andersson hjälper dig att välja rätt.

Anders Andersson är chefredaktör för Driva Eget, www.driva-eget.se

Ena dagen störtdyker världens börser efter larmrapporter om bo-lånekrisen i USA. Nästa dag är det optimisterna som styr kurserna på aktier och fonder.

Hittills i år har börsindex i Sverige sjunkit med nästan 8 procent. Hälften av experterna tror att kurserna snart vänder upp - den andra hälften tror på fortsatt ras.

I detta mycket osäkra läge har jag två råd:

1. Om du behöver sparpengarna om bara ett par år och inte vill ta höga risker så strunta i både aktier och aktiefonder.

2. Om du ska spara på lång sikt så sprid riskerna på många olika sparformer.

Går du till banken och säger att du vill ha något annat än aktiefonder för att sänka risken får du förmodligen rådet att byta till korta räntefonder. Följ inte det rådet. Med tanke på bankernas höga avgifter är korta räntefonder sämre än ett bra bankkonto. Om inte din bank har ett sådant konto så flytta dina pengar till en annan bank.

Just nu krigar många banker om kunderna med bra bankkonton, räntan kan ligga på omkring 5 procent. Just nu har isländska Kaupthing, lettiska Parex och Danske Bank högst ränta, fast det finns en del villkor kring deras konton som gör att räntan inte är riktigt lika bra som i reklamen.

För dig som ska spara långsiktigt är det bästa att se till så att ett visst antal hundralappar automatiskt dras från din lön till ett fondkonto - kanske en globalfond och en Sverigefond.

För den som har ett större engångsbelopp gäller det att sprida riskerna på ännu fler sparformer. Vilka du väljer beror på hur stora risker du är beredd att ta. Se efter här vilka som passar dig bäst.

Anders Andersson