Hjälp med sökningen

NYHETER

Använd ett eller flera ord när du söker. Sökmotorn tar fram träffar som innehåller samtliga ord.

Börja därför enkelt och fyll sedan på med ord för smalna av din sökning.

Exempel:

1. Jordbävning

2. Jordbävning Kina

3. Jordbävning Kina Efterskalv

Hittar du inte vad du är ute efter måste du kanske byta ut vissa ord. Tänk på att använda ord som är specifika för det ämne du är intresserad av. Fundera också på vilka synonymer och alternativa stavningar som kan vara aktuella.

För få träffar?

Ta bort eller ändra ord i ditt sökbegrepp. Det kan självklart förekomma att det inte finns något skrivet på nätet om det ämne du letar efter, men oftast hittar du något om du prövar med andra ord. Kontrollera också att du stavat rätt.

För många träffar?

När du söker på nätet får du ofta väldigt många träffar. Om ingen av de översta träffarna är relevanta för det du letar efter är det möjligt att du har använt för generella sökord. Om du till exempel letar efter information om volvo-modellen V70 är det bäst att söka på Volvo v70 och inte bara Volvo.

Är inte träffarna relevanta?

Om dina träffar inte är relevanta för ämnet du söker efter bör du fundera på om dina sökord är rätt för ändamålet. Du kan också utesluta ämnen, söka efter nyckelfraser och utvidga sökningen genom att använda dig av tecken och operatorer (se instruktion nedan).

TECKEN OCH OPERATORER

För att få bättre sökresultat är det ibland nödvändigt att justera sökningen med hjälp av tecken och logiska operatorer. Här kan du läsa om vilka tecken och logiska operatorer Sesam använder och hur de fungerar.

Fraser ” ”

Med citattecken runt orden kan du söka på en fras, det vill säga ord i en bestämd ordningsföljd.

Exempel:

däck "bäst i test"

"Göran Persson"

Inte -

Ett minustecken före ett ord innebär att du utesluter alla träffar som innehåller det ordet. Kan vara användbart när ord har flera betydelser.

Exempel:

Victoria -kronprinsessa

Paris -hilton

Plus +

Sökmotorn söker som standard bland artiklar som innehåller alla ord i sökuttrycket. Du behöver därför inte använda plustecken i dina sökningar.

Eller ( )

Sätt två eller fler ord inom parentes för att få träffar där något av orden finns representerat. Användbart då det finns flera benämningar för samma sak.

Exempel:

(moped moppe)

(känd kändis kändisar)

Versaler och gemener

Du behöver inte göra skillnad på små och stora bokstäver. Det gör ingen skillnad om du skriver Persson, persson eller PERSSON - resultatet blir samma.

ARTIKELN HANDLAR OM