Grillning förbjuds i Stockholms parker

”Det är extremt brandfarligt just nu”

Foto: HENRY LUNDHOLM
Förbjudet Nu råder det totalt eldningsförbud i bland annat Stockholm vilket innebär att det är förbjudet att grilla i stadens parker.
NYHETER

Hade du tänkt grilla i parken i helgen?

Tänk om. I Stockholm råder nu totalt eldningsförbud, vilket betyder att det är slutgrillat i stadens parker den närmaste tiden.

– Det är extremt brandfarligt just nu, säger Håkan Dahlbäck som är stabschef för Storstockholms räddningscentral till aftonbladet.se.

Det totala eldningsförbudet innebär att man inte får grilla i stadens parker eller ute i naturen.

– Det råder totalt eldningsförbud på allmän plats, Folk tycker att det är så trevligt att grilla när det är fint väder men det är så himla brandfarligt, säger Håkan Dahlbäck som är stabschef för Storstockholms räddningscentral till aftonbladet.se.

Det enda ställe som det är tillåtet att elda på är hemma på sin egent tomt. Men även villaägare bör tänka lite extra på säkerheten just nu, menar Håkan Dahlbäck.

– När man är på sin egen tomt är det ju ens eget ansvar. Men att ha skvätt vatten i gräset runt omkring, ha vattenslang och vattenhink framme är ju bra. Man ska också tänka på att inte tömma grillen utan att det är ordentligt släckt. Då är det bättre att låta kolet ligga kvar i grillen, blöta det, lägga på locket och ställa grillen en bit från huset.

Femma på skalan

Brandrisken når en femma på SMHI:s femskaliga brandriskprognos. Cigaretter, slängda engångsgrillar och för tidigt tömda grillar orsakar många larm.

– Det är alltså den högsta siffran som går att uppnå, fem av fem möjliga. Vi åker som skottspolar på stora och små bränder och vi vill därför nu uppmana folk att inte elda, säger Håkan Dahlbäck.

Eftersom det är så torrt i markerna kan en liten brand snabbt växa sig stor, speciellt om det blåser också.

Kan ge böter

Troligtvis kommer eldningsförbudet hålla i sig en längre tid, eftersom det varma och torra vädret verkar hålla i sig.

– Det räcker inte med lite regn. Så fort det regnat en dag så tror folk att det är okej att grilla men så är det alltså inte, säger Håkan Dahlbäck.

Även på andra håll i Sverige, bland annat Blekinge, Jönköping och Uppsala, har man infört eldningsförbud.

Den som bryter mot eldningsförbudet riskerar att få böter eller i värsta fall fängelse om olyckan är framme, skriver Metro.

ARTIKELN HANDLAR OM