Åtalas för mord på homosexuell

Misstänks ha plågat sitt offer

Foto: Polisen
Timmarna före mordförsöket 35-åringen är i en butik och köper cigaretter i en servicebutik tillsammans med en 44-årig man. De hade träffats via en Internetsajt där 35-åringen presenterat sig som nyfiken på sex med män. Inte långt senare misstänks 35-åringen ha försökt mörda 44-åringen.
NYHETER

Den 35-årige mannen misstänks ha mördat minst en, försökt mörda en annan, och därtill rånat flera homosexuella män i deras bostäder.

Ett av offren bands och torterades naken i sängen.

I dag kom åtalet mot den 35-årige mannen.

”Ett av motiven för brotten har varit att kränka målsäganden på grund av dennes sexuella läggning”, skriver åklagarna i de stämningsansökningar som i dag lämnades in vid Stockholms tingsrätt mot 35-åringen. Åtalen gäller fyra olika händelser, som samtliga har det gemensamt att det gäller homosexuella män som 35-åringen fått kontakt med via chattsidor på internet.

Fick kontakt via internet

Det första fallet gäller mord på en man i Solna den 28 december förra året. Efter att ha fått kontakt via internet reste 35-åringen till Solnabon. I bostaden misstänks 35-åringen ha rånat och huggit ihjäl mannen med en kniv.

Dagen efter, den 29 december, misstänks 35-åringen ha försökt med samma sak mot en annan man i dennes bostad på Södermalm. Under en tidsperiod torterades offret som låg bunden och naken i sängen. 35-åringen misstänks bland annat ha skurit sitt offer med en kniv under ena fotsulan. Innan 35-åringen lämnade mannens bostad med ett rånbyte misstänks han ha givit vad han trodde var ett dödande stick i nacken. Den homosexuelle mannen skadades svårt och blev delvis förlamad, men överlevde. Han sitter i dag i rullstol och kan inte arbeta.

Allvarliga hot

35-åringen misstänks också ha rånat en homosexuell man i sin bostad på Södermalm den 9 december. Han misstänks ha bundit och tejpat offrets händer och fötter och dragit med ett hårt föremål längs målsägandens hals.

Ytterligare en homosexuell man, i Stockholmsförorten Midsommarkransen, misstänks ha blivit rånad av 35-åringen. Rånet skedde den 15 december. Rånbytet blev bara 200 kronor, men offret utsattes för allvarliga hot och kränkningar på grund av sin sexuella läggning.

”Utnyttjat utsatta personer”

Kammaråklagare Fredrik Ingblad betraktar samtliga brott som så kallade hatbrott där syftet är att kränka offren genom deras sexuella läggning.

– Brotten är mycket allvarliga. Mannen har utnyttjat utsatta personer. Han trodde inte att de skulle våga anmäla honom på grund av deras sexuella läggning och att de träffats via internet. Detta gör brotten extra allvarliga, säger Ingblad till TT.

35-åringen nekar till mordet och mordförsöket men medger helt eller delvis omständigheterna kring de tre rånen. I fallet med mordförsöket på Södermalm medger 35-åringen att han knivhögg den andre, men att det var en olyckshändelse i samband med handgemäng.