”Vem vill anställa en sjukling?”

Läsarna reagerar för och emot de nya sjukförsäkringsreglerna

NYHETER

Regeringens nya regler för den som blir sjuk väcker starka känslor.

Nära 500 har skrivit in till aftonbladet.se:s forum med frågor, funderingar och oro.

– Ni ska veta att en sjukdom kan drabba vem som helst, i vilken ålder som helst, skriver en läsare.

Samtidigt som förslaget till ny sjukförsäkring debatteras i Sveriges riksdag går diskussionsvågorna höga bland aftonbladet.se:s läsare.

Att ställa högre krav på den som är sjuk väcker känslor. Sedan i går har nära 500 kommenterar kommit in till vårt forum. Många är oroliga för vad det här ska innebära.

”Utslagningen kommer att öka och detta trots att tiderna hittills varit goda”, skriver signaturen ”tyckerska” och fortsätter:

”Jag blir så förbannad för de som drabbas är de som slitit långa liv för låg lön i hårda jobb och med inget att säga till om. Det är så oförskämt.”

Vem vill anställa en sjukling?

Förslaget går bland annat ut på att den som varit sjukskriven i ett halvår ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Kanske finns det faktiskt ett lämpligt jobb därute.

Det får en läsare att ställa frågan:

”Vem vill anställa en sjukling?” och tänker sig en anställningsintervju som kan se ut så här:

”– Är du punktlig och bra på att hålla tider?

– Ja förr, men nu kan jag tyvärr inte garantera att jag kan komma till jobbet i morgon på grund av min sjukdomsbild.

– Jaså, är du sjuk mycket?

– Var tredje vecka i snitt kanske...

– Så du tror att vi vill anställa en som är sjuk var tredje vecka, inte kan garantera att hålla tider och som man inte ens kan räkna med nästa dag?”

Många är positiva

Signaturen ”Monia” undrar om samma regler kommer att gäller för alla.

”OM Fredrik Reinfeldt skulle bli sjuk (eller någon annan i riksdag eller regering för den delen), skulle dessa regler även gälla honom/dem då? Eller kan de fortsätta att ligga hemma i influensa utan att ens sjukskriva sig för att det inte ska bli något avbräck i kassan?”

Men många läsare tycker att regeringen gör och tänker helt rätt.

”Orsaken till att regeringen tar till 'krafttag' beror på att sjukskrivningarna tilläts rusa i höjden under ett helt decenium.

Det fanns inga riklinjer och det gjordes inga kontroller och i princip alla som ville bli sjukskrivna blev det. Sjukskrivning och tabletter var den enda behandlings- och rehabiliteringsmetod som användes. En ung person i 20 års åldern som var deprimerad kunde bli förtidspensionär”, skriver Fredrik och fortsätter:

”Inte en dag för tidigt”

”Detta, socialdemokraternas samhällssystem har ingenting med solidaritet att göra. Det är snarare ett uttryck för ett närmast rasistiskt system där man lättvindigt stämplar människor som oförmögna och skickar ut dem i utanförskap, ensamhet och bidragsberoende.”

”Det är inte en dag för tidigt att regeringen tar tag i detta. Det finns otroligt många 'fuskare' i vårt land som utnyttjar systemet. Tyvärr måste jag säga, drabbar det även de som faktiskt är så sjuka att de inte kan arbeta. Er lider jag verkligen med men om alla tar sitt ansvar kanske fusket blir mindre så vi kan ha en sjukförsäkring för de som behöver det”, skriver en läsare.