Lurades på nätet

Benny Johansson, 43, hittade
kärleken på en dejtingsajt. 50 000 kronor senare insåg han sitt misstag

Foto: ROBIN NORDLUND / BILDBYRÅN
”jag var naiv” ”Jag ville tro på henne. Jag var dum och naiv och ville tro gott”, säger Benny Johansson till Aftonbladet.
NYHETER

Benny Johansson lurades på 50?000 kronor av en rysk kvinna.

–?Hennes ord gick rakt in i hjärtat på mig. Jag blev störtförälskad.

–?Så fort någon frågar efter pengar så tänk: stopp och belägg, säger Stig Sandgren, bedrägerisamordnare vid citypolisen i Stockholm.

Fler och fler luras på nätet. Den nya tidens sol och vårare jobbar framför datorn.

Du tror att du samtalar med ditt livs kärlek – men i själva verket sitter en kallhamrad bedragare vid den andra datorn.

–?Ofta är det ryska kvinnor som vill komma till Sverige. De ber om pengar till biljetten för att kunna hälsa på sin nya kärlek. Men sedan kommer de aldrig, säger Stig Sandgren.

Benny Johansson, 43, från Lugnvik blev medlem på dejtingsajten match.com två år efter sin skilsmässa.

Skrev hundra mejl

–?Jag var redo att gå in i ett nytt förhållande. Jag ville ha en ny tjej för att kunna visa att jag inte var en skit längre utan en snäll och trogen kille, säger han.

I mars i år tog en rysk kvinna kontakt med honom. Benny säger att hon såg ut som ärligheten själv på sitt fotografi. Konversationen gick först lite stapplande eftersom det var längesedan Benny använde sig av sin engelska.

Men med hjälp av ett ordbehandlingsprogram började de berätta för varandra om sina liv. Sammanlagt skrev de över hundra mejl till varandra under två månaders tid.

Benny är sjukpensionär och satt ofta framför datorn.

–?Hennes ord gick rakt in i hjärtat på mig. Och hennes bild, ja hon hade det snällaste ansikte jag någonsin sett. Jag blev störtförälskad, säger han.

Benny var dock medveten om att det förekommer bedrägerier på nätet. Han försökte ställa lite kontrollfrågor till den ryska kvinnan. Hon klarade dem alla.

–?Jag ville ju tro på henne. Jag var dum och naiv och ville tro gott.

Till slut friade Benny. Nu behövdes bara pengar så att hon skulle kunna ta sig från Ryssland till den lilla byn utanför Kramfors.

Den första insättningen var på 7?000 kronor – pengar till visum. Nästa insättning var på 8?000 kronor, då för flygresan.

Benny fortsatte att sätta in pengar. Först behövde ryskan pengar för en extra utgift, sedan blev hon rånad sa hon.

Till slut hade Benny skickat 48?000 kronor till henne.

Men när hon fortsatte be om mer ringde alarmklockorna.

Benny Johansson fick hjälp av Western union att kolla upp kvinnan.

–?De sa att hon var miljonär sedan länge. Hon hade aldrig tänkt komma.

Allt hände i slutet av april. Benny funderar fortfarande på om han ska polisanmäla eller inte.

Men lärt sig en läxa, det har han. Han är med på en dejtingsajt igen, men nu tänker han vara mer försiktig.

–?Inget fruntimmer ska få såra mig igen.

Köp en egen biljett

Stig Sandgren vid citypolisen säger att det är svårt att komma åt bedragarna.

–?Men det är bra att anmäla. Man ska alltid anmäla ett brott. Och till slut gör bedragarna ett misstag.

Att internetbedrägerierna ökar vet man. Anmälningarna har nästan femdubblats mellan 2006 och 2007 – men mörkertalet är stort eftersom många skäms. När man sitter framför datorn på sin kammare känner man sig skyddad. Och kontaktsökande och kärlekskranka människor kan vara väldigt naiva.

Stig Sandgren poängterar dock att man inte behöver vara rädd för att knyta kontakter på nätet – så länge man tänker sig för.

–?Om man gärna vill träffas får man väl resa dit själv hellre än att skicka pengar till en biljett.

FAKTA

Varningssignaler

Så här varnar dejtingsajten match.com användarna:

1. Om det verkar vara för bra för att vara sant så är det nog det.

Det finns tyvärr personer, både på nätet och i verkliga livet, som livnär sig på att lura andra människor. Redan när man kommunicerar med varandra via mejl är det bra att vara lyhörd för signaler hos den man kommunicerar med som kan tyda på att han eller hon har bedrägliga avsikter.

2. Ge aldrig, aldrig pengar till någon som ber om det.

Om någon ber dig om pengar är det en signal att personen kanske inte har den bästa av avsikter med sitt dejtande. Vi rekommenderar att du avslutar kontakten med den personen.

3. Håll kommunikationen inom sajten.

Om en person ber dig att direkt ta er kommunikation via en extern e-postadress snarare än via tjänsten så kan det tyda på att man inte vill kunna spåras. Agera försiktigt.

4. Bilder som ser professionella ut.

Även om man förstås ska ha en så bra bild som möjligt i sin profil är det allra vanligaste att man har en bra bild från fotoalbumet snarare än modellbilder. Var vaksam.

5. Globala kontakter.

Att Match.com har medlemmar runt om i hela världen ökar förstås dina chanser att träffa den rätta. Men om någon fyller de ovanstående varningskriterierna och dessutom kommunicerar på engelska kan det vara en anledning till att vara lite extra försiktig.

6. Stor åldersskillnad.

Det är vanligast att man söker någon i ungefär samma ålder. Om personen är mycket ung och söker någon som är mycket äldre så var försiktig.

?Här är det foto som den ryska kvinnan använde på dejtingsajten för att lura Benny Johansson på pengar. Men varken Benny Johansson eller Aftonbladet vet om mejlen verkligen kom från kvinnan på bilden eller om det är en stulen bild.

?Vet du vem kvinnan är? Har du haft kontakt med henne?

?Kontakta Aftonbladet på