Kvinna fick sex år för våldtäkt

Tvingade 60-årig kvinna till oralsex

NYHETER

Den 32-åriga kvinnan åtalades i Haparanda tingsrätt för grov våldtäkt, rån och olaga frihetsberövande.

Kvinnan dömdes på samtliga punkter.

Straffet: Sex års fängelse.

Kvinnan ska dessutom betala ett skadestånd på 187 200 kronor till 60-åringen.

”Den grova våldtäkten har haft djupt förnedrande och kränkande inslag. Det är rättens intryck att den tilltalade medvetet strävat efter att förödmjuka målsägande”, skriver Haparanda tingsrätt i sin dom.

Knivhot

Våldtäkten inträffade natten mellan mot den 25 januari i år. Den 32-åriga kvinnan och hennes bror trängde sig in i 60-åringens bostad. Först tvingades hon under knivhot avslöja var hon förvarade sin portmonnä med pengar.

Sedan började syskonparet misshandla kvinnan med sparkar och slag. Därefter tvingades den 60-åriga kvinnan under knivhot att tillfredsställa syskonen sexuellt.

Därefter sov syskonparet över i lägenheten. Morgonen därpå flydde de från Sverige.

Mardrömmar och otrygghet

60-åringen har berättat att hon efter händelsen har mått mycket dåligt.

”Hon är väldigt rädd och vågar inte gå någonstans själv. Hon kontrollerar ständigt vilka bilar som passerar. Hon är deprimerad och har mardrömmar. Hon måste ta sömntabletter för att kunna sova”, står det att läsa i domen.

Eftersom 60-åringen känner sig otrygg har hon tvingats flytta från sin tidigare bostad och hon har övervägt att ansöka om skyddad identitet.

Häktad i sin frånvaro

Kvinnan var på fri fot i cirka två månader innan hon kunde gripas. Hennes bror häktades i sin frånvaro den 14 februari. Han är på fri fot och är internationellt efterlyst genom en europeisk arresteringsorder.

Den 32-åriga kvinnan ska fram tills dess att domen vinner laga kraft kvarbli i häkte.

Hon har under rättegången nekat till anklagelserna.

– Min klient förnekar brott och uppger att hon var i Finland vid den aktuella tidpunkten, säger hennes försvarare Hans-Ola Fors till Norrländska Socialdemokraten.

Senast den 25 juni ska domen överklagas.