”Pengarna är borta i dag”

Obolmannen intervjuad i SVT och SR

NYHETER

Han heter Bo Johansson men är kanske mer känd som ”Obolmannen”.

Obol fick in miljoner från hockeyspelare, men för 1,5 år sedan sprack bubblan.

I kväll klockan 20.00 talar Bo Johansson ut i SVT-programmet Uppdrag Granskning och klockan 16 även i SR Kaliber.

– Anledningen till att jag vill träffa er är att jag behöver er hjälp. Jag vill att ni offentliggör vissa saker, något som har kommit fram som jag har fått reda på, säger Bo Johansson till Uppdrag Granskning och SR:s Kaliber.

Han har hållit sig undan sedan 2006. Efter att en längre tid ha sökt Bo Johansson får Uppdrag Granskning kontakt med Bo Johansson och stämmer möte med honom på Taormina på Siciliens östkust. Där träffar de honom i sällskap av hans manager. Bo Johansson uppger att han hotas till livet av en rysk finansman och att det är därför som han gömmer sig.

– Det är klart att man är rädd, men så länge ingen vet var jag finns så är det bättre. Jag har varit rädd, jag har varit fruktansvärt rädd, säger han men tillägger att han nu helst vill slå tillbaka.

Blev lurad

Bo Johansson säger sig ha blivit lurad av en släkting till en tidigare medarbetare. En man som fick i uppdrag att förvalta miljontals euro för Obols räkning.

Bo Johansson uppger att han själv hade pengar investerade i Obol och att han, i likhet med andra, har förlorat de pengarna och nu lever på de pengar som han inte hade investerat i den verksamheten. Han uppger för Uppdrag Granskning att han inte tänker vända sig till polisen och dra igång en rättsprocess. Det är han för trött för, menar han.

Spårat pengarna

30 till 40 miljoner. Så mycket pengar har gått förlorade för de svenska kunderna, enligt Bo Johansson. Men beloppet stämmer inte. Fordringsägarna kräver det konkursförsatta investmentbolaget Obol på över 50 miljoner kronor.

Drygt en femtedel av summan, 11, miljoner har hittills påträffats men hur pengarna ska fördelas är ännu oklart.

Bo Johansson säger att han har kämpat för att få tillbaka de pengarna som de svenska kunderna saknar. Det har inte lyckats, men han uppger att han vet var delar, ”förhoppningsvis allt”, finns.

– De pengarna är borta i dag. Jag hoppas att de ska komma tillbaka. En stor del av de pengarna har jag lokaliserat var de finns, säger Bo Johansson i Uppdrag Granskning som sänds 20.00 i SVT1. SR Kalibers intervju med Bo Johansson sänds i P1 klockan 16 i dag.