Svensk misstänkt för tyskt rekordrån

Flydde från polisen genom grävd tunnel

NYHETER

En 32-årig svensk medborgare är gripen misstänkt för att vara inblandad i ett mycket spektakulärt bankrån i Berlin 1995.

Rånarna flydde från polisen genom en grävd tunnel.

Nu, 13 år senare, sitter den misstänkte anhållen på polisstationen i Örebro.

Foto: ScANPIX
Så här såg tunneln ut. Den var sofistikerat byggd, med belysning och dragen el.

Åklagarämbetet i Berlin bekräftar för TT att mannen är häktad i sin frånvaro i Tyskland och misstänkt för att som 19-åring ha deltagit i det mycket uppmärksammade rånet där bytet blev 16,3 miljoner D-mark, cirka 75 miljoner kronor. Av den summan har fortfarande 46 miljoner kronor inte återfunnits.

– Den nu gripne misstänks för att ha varit med och grävt tunneln, säger åklagarämbetets presstalesman Michael Grunwald. Ligan kallades för ”tunnelbanditerna” och det skrevs massor om händelsen i tidningarna på den tiden. De grundlurade polisen.

Om den nu gripne svensken säger han:

– Det är ett namn som har varit känt för den tyska polisen i många år.

Tog gisslan

På förmiddagen den 27 juni 1995 kom fyra maskerade och beväpnade män in på ett bankkontor i Zehlendorf, en mycket välbärgad stadsdel i södra Berlin.

De tog 16 kunder och anställda som gisslan, lade handgranater framför dörren, skickade ut en kvinna med ett brev till polisen och krävde 17 miljoner D-mark före klockan 17, en bil plus fri lejd och skrev att ”ett människoliv betyder inget för oss”.

De fick senare 5,6 miljoner. Resten av bytet tog de i banken, bland annat genom att bryta upp 207 av 400 bankfack. Vad polisen inte visste var att det då fanns sex rånare i banken. Två hade kommit genom en tunnel i undre planet. Den vägen försvann också männen vid midnatt.

När polisen stormade banken tjugo i fyra på morgonen fann de bara ingången till den 170 meter långa tunneln. Denna beskrevs senare i förundersökningen som ”ett hantverksmässigt mästerverk” och hade elledningar, belysning och fläktar.

Tunneln mynnade på en rivningstomt. Mannen som ägde tomten påstod sig ha hyrt ut den till en okänd man, men denne förblev inte okänd så länge. Han visade sig vara bror till ägaren.

Hittills har sex män dömts för bankrånet. Flera av dem har redan avtjänat sina straff.

Svensk misstänks

Under våren fick tyska myndigheter upp ögonen för den 32-årige mannen som är bosatt i Sverige sedan några år. En europeisk arresteringsorder utfärdades för att svenska myndigheter skulle överlämna mannen till Tyskland.

Han anhölls i sin frånvaro den 26 maj och greps några dagar senare.

– Jag kan bekräfta att han greps i måndags förmiddag, säger Kent Widing, sektionschef vid Interpol Stockholm.

Chefsåklagare Ulf Forsberg har begärt att mannen ska häktas misstänkt för grovt rån den 27 juni 1995 i Berlin. Förhandlingen hålls i Karlskoga tingsrätt.

Mannen greps i Örebro, och är själv folkbokförd på en mindre ort i Örebro län.

– Jag vet inte om han har gjort sig skyldig till annan brottslighet tidigare. Det är inte relevant just nu. Jag ska genomföra en häktningsförhandling och det är på uppdrag av tyska myndigheter, säger Ulf Forsberg till aftonbladet.se.

Mannen har bott på flera olika adresser i Örebro län de senaste åren. 2006 bytte han förnamn.

32-åringen representeras av advokat Olof Swedjemark. Han hade på tisdagseftermiddagen ännu inte haft någon kontakt med sin klient och vet inte hur han ställer sig till misstankarna.