7 av 10 öppna för dialog med SD

NYHETER

7 av 10 svenskar tycker att de nuvarande riskdagspartierna ska föra dialog med sverigedemokraterna och/eller behandla dem som vilket parti som helst om de kommer in i riksdagen efter nästa val.

Det visar en opinionsundersökning som TV8:s program Aduktsson beställt av Synovate.

1 016 personer fick svara på två frågor om hur de tyckte att dagens riksdagspartier ska förhålla sig till sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen 2010, respektive om partiet får en vågmästarställning.

Dialog

40 procent tycker att de nuvarande riksdagspartierna ska föra dialog med sverigedemokraterna om partiet kommer in i riksdagen, men inte ha något organiserat samarbete, medan 33 procent tycker att riksdagspartierna ska behandla sverigedemokraterna som vilket parti som helst.

Knappt 1 av 5 (18 %) tycker att de nuvarande riksdagspartierna ska vägra befatta sig med sverigedemokraterna och deras företrädare.

Hälften: vägra

Nästan hälften (49 %) tycker att de nuvarande riksdagspartierna ska vägra ingå i varje regering som är beroende av stöd från sverigedemokraterna om partiet hamnar i vågmästarställning efter valet 2010.

2 av 10 (21 %) tycker att partierna ska vara öppna för att ingå i en regering även om den blir beroende av stöd från sverigedemokraterna om de hamnar i vågmästarställning, medan 13 procent tycker att de nuvarande riksdagspartierna ska låta sverigedemokraterna ingå i en regering.

Fotnot: ”Adaktusson” sänds i kväll klockan 21.00 på TV8.

ARTIKELN HANDLAR OM