11/9-män inför rätta

Samtliga åtalade riskerar dödsstraff

NYHETER

I dag ställdes mannen som misstänks vara hjärnan bakom elfte september-attackerna i USA och ytterligare fyra misstänkta al-Qaida-män inför en militär-domstol på Kuba.

Samtliga åtalade riskerar dödsstraff om de döms.

– Jag är från New York-området och jag har väntat på det här länge, säger Fang A Wong, medlem i soldatveteran-föreningen ”American Legion” och en av dem som följde händelsen via intern-tv, till AP.

De åtalade männen har varit frihetsberövade av USA sen 2002 och 2003 och har suttit flera år i hemliga CIA-fängelser, uppger CNN.

Till Guantanamo

De flyttades till Guantanamo i september 2006.

Utöver Khalid Sheikh Mohammed, som i ett skrivet uttalande uppläst i mars förra året sa sig vara ansvarig för elfte september-attackerna ”från A till Z”, åtalas Ramzi bin al-Shibh, som anklagas för att ha hjälpt till att samordna attackerna, Walid bin Attash som uppges ha hjälpt till att träna kaparna, samt Mustafa al Hawsawi och Ali Abdul Aziz Ali, som anklagas för att ha ordnat finansiering för attackerna, uppger CNN.

Advokater för männen har sagt att de inte fått tillräckligt med tid för att gå igenom de bevis som myndigheterna samlat mot deras klienter och bad om att rättegången skulle skjutas upp, skriver CNN.

– Vi, försvaret, borde ha fått ett rimligt uppskov för att kunna utveckla ett förhållande till de här männen, för att prata med dem om deras fall och för att diskutera strategier innan vi tvingas rusa in i rättegångssalen, säger Mustafa al Hawsawis advokat Jon Jackson, enligt CNN.

”Vill påverka valet”

Ali Abdul Aziz Alis advokat Brian Mizer har också anklagat höga tjänstemän vid Pentagon för att ha skyndat på processen ”för att påverka valet i november”, uppger CNN.

Åklagarna vill att rättegången börjar i september, men tjänstemän som känner till processen förväntar sig stora förseningar och rättsliga strider och tror att rättegången dröjer åtminstone några månader, skriver CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM