Fritzl, 73, möter rätten i morgon

Kommer att bli omhäktad i två månader – utredningen klar redan om en månad

NYHETER

I morgon klockan 12 ställs Josef Fritzl inför häktningsdomaren i rätten i St. Pölten där han sitter fängslad.

– Då kommer han att bli omhäktad i två månader, säger Gerhard Sedlacek på åklagarmyndigheten i St. Pölten till aftonbladet.se.

Josef Fritzl.

Hittills har Josef Fritzl, 73, bara ställts inför domaren en gång tidigare, och det var vid häktningen. Nu kommer det att bli en ny rättegångsprövning.

– Det är bara en domare, åklagaren, Josef Fritzl och hans advokat som medverkar, säger Sedlacek.

Utredningen klar om en månad

Det förväntade beslutet är att Fritzl blir omhäktad i två månader. Men det kommer att ta minst fyra till fem månader innan man tidigast kan komma till rättegång, bedömer Sedlacek.

Polisen ligger lågt med att kommentera den pågående utredningen. Men polischef Franz Polzer bedömer att själva polisutredningen kan vara klar redan om fyra veckor.

Är ni klara för rättegång då?

– Ja, i bästa fall, säger Polzer.

Under torsdagen har det rapporterats att Josef Fritzls hälsa sviktar. Han ska lida av hjärtproblem och vara sjuklig. Men det tillbakavisar Sedlacek.

– Han mår bra. Han talar med oss och är ok.

Det sägs också att han blivit hotad av sina medfångar?

– Det där är strunprat. Rent nonsens.

Något datum för rättegången är inte satt. Det beror på i vilken takt Elisabeth och barnen återhämtar sig. De är inte i skick för att delta en rättegång i dag. Enligt information från åklagarmyndigheten kommer rättegången dessutom med största sannolikhet att hållas bakom stängda dörrar, främst av hänsyn till familjen.