”Sprakande och snabbtänkt”

Riksdagsledamoten Josefin Brink är en av dem som ska förnya v-ledningen

NYHETER

Vänsterpartiets ledning byts ut och kvinnorna tar över.

En av de mer färgstarka som väntas bli ny partistyrelsemedlem är riksdagsledamoten Josefin Brink, 38.

– Hon är sprakande och snabbtänkt, precis vad vänstern behöver, säger Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten.

Josefin Brink.

”Kattpiss” och ”jävla as”. Orden kommer från Josefin Brinks blogg ”Solidaritet och kärlek.”

Med tatueringar långt ner på armarna, knallrött läppstift och ett förflutet som saxofonist i det radikalfeministiska ska-bandet Vagina Grande svepte 38-åringen in i Sveriges riksdag efter valet 2006.

Och till skillnad från många proffspolitiker vet hon vad ”vanligt arbete” betyder. I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon om städjobbet på ett Stockholmshotell. Det var promenader med vd:ns hund och knäskurning av toalettgolvet.

”1800-talsfasoner”

– Det var 1800-talsfasoner bakom fasaden, säger Brink till tidningen.

Vänsterpartisten från Alingsås sticker ut bland de övriga 348 riksdagsledamöterna.

Under kongressen i helgen väntas hon väljas in i partistyrelsen. Ett utmärkt val för ett parti med vikande opinionssiffror tycker Göran Greider, författare, debattör och chefredaktör för Dala-Demokraten.

– Hon har verkligen karisma och är ganska rakt på sak. Vänsterpartiet behöver profiler som föryngrar looken.

Gör intryck

– Hon är en sån som kommer att göra intryck på en massa väljare. Hon kommer göra många förbannade också. Men i grupper där vänstern kan dra till sig folk, där kan hon gå hem, säger Göran Greider.

Josefin Brink ser sig själv som en av många nya vänsterpartister som gör ett bra jobb.

Vad kan du bidra med i partistyrelsen?

– Vi ska ta fram ett nytt arbetsmarknadspolitiskt- och ett nytt feministiskt program. Det är frågor som jag är engagerad i och där jag hoppas kunna bidra. Jag vill överlag bidra till helheten. Att sitta i partistyrelsen handlar mer om att jobba med organisationen. Det ska bli jätteroligt.

”Förändring” är temat för kongressen. Hur vill du förändra vänsterpartiet?

– Det handlar naturligtvis om att utveckla politiken på en rad områden. Men vi måste också förändra vårt sätt att arbeta. Vi har inte lyckats kommunicera ut vår politik till människor. Och då får man ett sämre underlag för att utveckla och förnya politiken. Vi ska arbeta mer rörelsebaserat, ute bland folk och på så sätt få igång en bred vänster.

FAKTA

Josefin Brink

Ålder: 38.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Familj: Sambo.

Gör: Riksdagsledamot för vänsterpartiet sedan valet 2006. Ledamot i arbetsmarknadsutskottet och partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Föreslås bli invald i partistyrelsen.

Gjort: Ströjobb inom hotell- och restaurangbranschen, periodvis arbetslös. Journalistutbildning på folkhögskola därefter praktik på DN och jobb på bland annat Aftonbladet. Chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang. Pressekreterare hos förre Jämo Claes Borgström samt på vänsterpartiets kansli. Saxofonist i det radikalfeministiska ska-bandet Vagina Grande.