Bombattack mot dansk ambassad

Danmarks ambassad var mål för självmordsbombare

1 av 3 | Foto: CNN
20 bilar och huset mittemot danska ambassaden förstördes i vad som beskrivs av CNN som ett av de värsta självmordsattentaten i Islamabads historia.
NYHETER

Den danska ambassaden i Islamabad skakas av ett självmordsattentat.

Minst sex personer uppges ha dött i vad CNN beskriver som den värsta självmordsattacken i Islamabads historia.

En av de omkomna kan vara dansk medborgare, säger landets utrikesminister Per Stig Möller.

Enligt uppgift hade "bombbilen" falska diplomatskyltar.

En kraftig explosion hördes i Pakistans huvudstad Islamabad på måndagen kl 13 lokal tid. Vittnen rapporterar om att fönsterrutor krossades och kraftig rök steg mot himlen efter smällen. Explosionen ägde rum i ett område i den pakistanska huvudstaden där flera utländska ambassader är belägna. Ambulanssirener hördes också från räddningsbilar på väg till explosionsplatsen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Flera döda

– Detta var en kraftig bomb, säger CNN:s utsända på plats, Reza Sayah.

Sex personer omkom och minst ett dussin skadades. Polisen befarar att antalet är preliminärt och väntas stiga. De säger också att ambassaden var självmordsbombarens mål, enligt CNN.

Utrikesminister Per Stig Möller sade på måndagskvällen till danska tv-nyheter att attentatet i Pakistan kan ha krävt en dansk medborgares liv.

Hittills har det sagts att alla dödsoffren var pakistanier. Bland dessa fanns två lokalanställda på ambassaden. Ett litet barn har avlidit av den kraftiga attacken, bekräftar räddningspersonal på plats. Minst åtta personer är skadade, varav en är utländsk medborgare.

Målinriktad attack

CNN rapporterar att attentatet tros vara en målinriktad attack. Bilder från platsen visar ett 20-tal förstörda bilar, raserade byggnader och räddningsarbetare som bär på kroppar.

– Träden framför ambassaden är avkapade och en enorm krater syns i marken. Det är som om jorden sugit upp explosionen. En man som satt i sin bil när bomben exploderade har hostat så mycket blod att gatan färgats röd, uppger Reza Sayah för CNN.

Bombilen hade diplomatskyltar

På måndagskvällen framkom uppgifter om att bilen som användes i dådet hade falska diplomatskyltar. Det uppger AP som hänvisar till lokala politiker.

Utan de falska skyltarna kan det inte ha varit möjligt att komma nära ambassaden, menar experter. Enligt AP förekommer uppgifter om att bilen ska ha varit lastad med 30 kilo sprängmedel.

”Mycket hård smäll”

Den kraftiga explosionen kändes av också inne på Finlands ambassad, som ligger drygt två kilometer från attentatsplatsen.

– Det var en mycket hård smäll för fönstren här skalv, säger ambassadör Irmeli Mustonen i telefon till den finländska nyhetsbyrån FNB.

Mustonen uppger att det finns många ambassader på området och flera diplomater bor där. Hur många personer som befann sig inne i Danmarks ambassad är ännu oklart.

Danmark har råkat ut för flera hot mot sina ambassader efter att danska medier ompublicerat de omdiskuterade karikatyrerna på profeten Muhammed. Muslimer anser generellt att det är vanhelgande att skildra profeten på bild.

Aftonbladet.se har försökt att nå ambassadspersonalen i Islamabad, men de sitter i möte, rapporterar Danmarks ambassad i Stockholm och Utrikesdepartementet i Köpenhamn.