Victoria intog fästningen

NYHETER

Tidigare kungligheter har försökt att inta Bohus fästning med vapenmakt. Kronprinsessan Victoria gjorde det med leenden.

Runt 4 000 åskådare svettades i solgasset på nationaldagen för att få en skymt av henne. I klassisk Sverigedräkt och håret i enkel tofs kom kronprinsessan till den pampiga stenborgen vid Göta älv direkt från Carlstens fästning på Marstrand. Hon gick först fram till några väntande och hälsade.

Fick sedan hela famnen full av blommor från barn.

Dagens konferencier Carin Hjulström försökte locka Victoria att ha 700-årsjubilerande Bohus fästning som sommarstuga ”om det blir för trångt med föräldrar och syskon. Här finns också plats för många små barnafötter.”

Kronprinsessan skrattade och log.

Sedan tackade hon alla som kommit för att fira nationaldagen.

Tacksamhet

– Låt oss känna tacksamhet över att vi har fått leva i fred och frihet i två sekler. Det är viktigt att vi vårdar vårt kulturarv, våra rötter, sade hon i sitt tal.

Hon lyfte också fram att den nordiska samhörigheten gör att vi är en stark kraft internationellt. Passande eftersom hon delade ut pris till Nordiska folkhögskolan i Kungälv för skolans insatser att bevara det nordiska kulturarvet.

Av Kungälvs kommun fick prinsessan honung och en skål, som hon lovade att använda.

– O ja, det är jag duktig på. Det är därför det ser ganska plottrigt ut hemma, sade hon.

Och log igen.

TT