Läsarna: Sverige är ett vänligt land

Vad är bäst med Sverige? Frågan diskuterades flitigt på aftonbladet.se:s forum

NYHETER

Sveriges nationaldag firades över hela landet, på många håll i strålande sol.

Men många av aftonbladet.se:s läsare skippade firandet.

"Jag vet i alla fall att det är nationaldag i dag", svarade 54 procent på nätfrågan "Hur firar du nationaldagen?"

På fotbollsplanen i stadsdelen Hovsjö i Södertälje väntade kusinerna Pedros Wanis, tolv år, och Marall Wanis, elva år, med flaggor i händerna på kungaparet.

– Kungen och drottningen är bra, kungen gör Sverige finare, sade Pedros.

För Eric Deleftowicz från Michigan i USA var det första gången han såg ett kungapar. Och han var imponerad av åsynen.

Som Kennedys

– Väldigt tjusiga, nästan som Kennedys, sade han.

Kronprinsessan Victoria firade nationaldagen på Västkusten, vid 700-årsjubilerande Bohus fästning.

Inne i Stockholm färgades himlen gul och blå när omkring 50 000 färgglada ballonger släpptes från Skeppsbron. Alltsammans bevittnat av mer än 100 000 människor.

– Spontant känns det som att nationaldagen i år har varit mer uppmärksammad än tidigare, med fler flaggviftande människor på stan, säger Per Björklund, informationsansvarig för nationaldagen vid kulturförvaltningen.

Fördelar

Men bara en minoritet av dem som svarat på aftonbladet.se nätfråga "Hur firar du nationaldagen?" ställde till med pompa och ståt.

Vid klockan 20.30 hade 18 procent svarat "Jag går in för att fira, mer eller mindre", 54 procent "Jag vet i alla fall att det är nationaldag i dag" och 27 procent "Inte alls, inget att fira tycker jag". 21 960 personer hade svarat på frågan.

På aftonbladet.se:s forum "Vad tycker du är bäst med Sverige" diskuterades landets fördelar och nackdelar.

Signaturen Mr B skriver:

"Visst vi lever i mörker stora delar av året men det är lätt att inse varför så många generationer står ut när man tar en titt på detta vackra land."

Sotalapsi håller med:

"Sverige är ett vänligt leende land. Vi har inga orimliga krav på oss. Ingen lider av fattigdom, alla har mat och tak över huvudet. Och rättighet att gnälla har vi!"

Klagar

Men vissa menade att det också finns nackdelar med Sverige och svenskar:

"Jag är trött att prata med svenskarna om vädret, jag är trött på att höra noga övervägda och inprogrammerade uttalanden. Trött på faktum att svensken slappnar av bara när han dricker. Nästa dag håller han ett lågt profil och gårdagens spontanitet och tillstymmelsen till själsligt värme är borta", skriver Amonadzyaku.

Att folk klagar, anser signaturen possaah:

"Jag tycker det bästa med Sverige är ju definitivt att ALLA är så otroooooooligt bra på att klaga. Fan ni får en dag ledig och så ska ni klaga över det. På vintern är det för kallt, på sommaren är det för varmt."