Höggravid räddades i sista stund

Aza flydde ur elden med sina två barn

NYHETER

UDDEVALLA. Mannen i 45-års-åldern försökte rädda sig undan branden men ramlade från sjätte våningen och skadades svårt.

Aza Ademi – som är gravid i åttonde månaden – var ensam med sina barn Senad, 11, och Loretta, 5, när rök började välla in.

– Det enda jag tänkte på var hur jag skulle kunna få ut mina barn, säger hon.

var ensam med barnen Aza Amdemi, som är gravid i åttonde månaden, var ensam med sina barn Senad och Loretta när rök började välla in i lägenheten. Efter att hon hjälpt sina barn ut räddade hon även en granne.

Den kraftiga branden väckte de boende i området Dalaberg i Uddevalla strax efter två på nationaldagens morgon. Två män bodde i lägenheten, och en klarade sig ut genom trapphuset. Men den andre hamnade på balkongen, samtidigt som lågorna stod ut genom fönstret.

Föll från sjätte våningen

Enligt uppgift försökte då mannen klättra ner till våningen under genom att ta tag i en parabolantenn. Men parabolen lossnade och mannen föll till marken – från sjätte våningen.

Yvonne Ademi, som bor i samma trappuppgång, hade väckts av branden och rusat ut. Hon är undersköterska och tog hand om mannen tills ambulansen kom.

– Han sa något men sen blev han medvetslös. Egentligen är det ofattbart att han lever, säger hon.

Mannen fördes till Uddevalla sjukhus och uppges ha inre blödningar och flera frakturer. Ungefär samtidigt hörde Aza Ademi, 30, skrik och bankningar på sin dörr.

– Min man var hos en granne och jag hade lagt barnen i sängen. Jag blev jätterädd och trodde att det var någon som ville komma in, säger hon.

Men när hon hörde eldsmattret förstod hon.

”Jag kunde inte andas”

Aza Ademi väckte Senad, 11, och Loretta, 5, och ringde sen 112.

– De sa att vi skulle ta oss till sovrummet, stänga dörren och öppna fönstret. Jag kunde inte andas.

Men i sista stund hann räddningstjänsten resa en stege mot fönstret. Brandmännen tog barnen och hjälpte ner Aza.