V fortsätter kräva sextimmarsdag

Besked i dag på kongressen

NYHETER

Vänsterpartiet tänker inte ge upp kravet på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Efter en lång debatt fram till midnatt på fredagen tvingades kongressen skjuta upp frågan till lördagen.

Men efter ytterligare debatt på lördagsmorgonen beslutade kongressen att köra över programkommissionens förslag att stryka kravet på sex timmars arbetsdag. Kommissionen ville i stället ha skrivningen: "normalarbetstiden skall kortas".

Kongressen beslutade att anta den ändringen, men med tillägget: "sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är målet".

Programkommissionens ordförande Ali Esbati försökte argumentera längs två parallella linjer. Å ena sidan hävdade han att man inte alls tar bort kravet, det finns kvar på ett annat ställe i partiprogrammet; å andra sidan måste man inse de stora svårigheterna med att lagstiftningsvägen införa det.

Partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Josefin Brink varnade för att ett försvagat fack inte kommer att kunna stå emot arbetsgivarnas krav på kompensation om kravet genomförs.

Men de flesta talarna argumenterade hårdnackat mot förslaget.

- Vi måste ingjuta framtidshopp hos människor, få dem att känna att en annan arbetstid är möjlig, sade Ana Rubin från Göteborg.

Per Ström från Östergötland framhöll att det är fel tid att slopa kravet.

- Är det ett sätt att släta ut vänsterpartiets politik inför valet 2010 för att underlätta en regeringskoalition? undrade han.

- Nej, det här är ett krav som ska drivas och förankras i den svenska folksjälen, sade han.

Lisa Rasmussen från programkommissionen försvarade förändringen.

- Vill vi något med arbetstidsfrågan måste vi börja ta det första steget, sade hon.

Partiledaren Lars Ohly försvarade också förändringen i sitt inledningstal. Han framhöll att andra frågor upplevs som viktigare.

För dem med tidsbegränsade anställningar är rätten till ett fast jobb viktigare än något annat, sade Ohly, som dock redan på fredagskvällen kände på sig att programkommissionens förslag skulle förlora.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM