Attentat mot Kosovos premiärminister

Inkräktare försökte ta sig in från en balkong på andra våningen

NYHETER

Säkerheten höjdes idag kring nyckelpolitiker i Kosovo efter vad regeringen kallade en nattlig ”direkt attack” mot premiärminister Hashim Thacis hem i huvudstaden Pristina.

En inkräktare rapporterades skadad efter en skottutväxling med vakter vid Thacis residens i distriktet Arberia, där många beskickningar ligger.

Attentatet sent på fredagkvällen kom snart fyra månader efter det att Thacis regering förklarat Kosovo och dess till övervägande del kosovanska befolkning självständigt från Serbien som starkt motsatte sig detta.

Oskadda

Thaci, 40, var tidigare ledare för Kosovos befrielsearmé som bekämpade serbiska säkerhetsstyrkor på 1990-talet. Han själv var inte hemma och hans fru och son som enligt nyhetsbyrån Reuters befann sig i huset klarade sig oskadda.

– Det var en direkt attack mot premiärministern och hans familj. Till följd av situationen har regeringen beordrat att säkerheten stärks för många regeringstjänstemän, sade vice premiärminister Hajredin Kuci och tillade enligt Reuters att detaljer saknas om vem som låg bakom attentatet.

Inkräktare

I ett uttalande som inte angav ett motiv sade polisen att vakter vid Thacis hem upptäckt inkräktare som försökte ta sig in från en balkong på andra våningen vid 23-tiden på fredagskvällen.

”Efter en varning från vakterna uppstod skottlossning och angriparna flydde scenen . . . Enligt en första undersökning av platsen misstänks en av angriparna ha skadats” löd uttalandet.

Bilder i kosovansk tv visade den blodbefläckade balkongen.

TT