I dag ger Clinton upp

NYHETER

I dag meddelar Hillary Clinton det som alla redan vet, att hon ger upp sina försök att bli demokraternas presidentkandidat.

Beskedet kommer fyra dagar efter att det blivit känt att det blir Barack Obama som kommer att utmana republikaneras John McCain.

Den långa kampen om presidentnomineringen får i dag en officiell avslutning. I ett tal i Washington ska Hillary Clinton meddela att hon ger upp sina försöka att bli demokraternas presidentkandidat till höstens val, uppger AP

Sätter punkt

Därmed sätter hon punkt för en kamp som inleddes med det första primärvalet i januari och som avslutades i tisdages när Obama slutligen utropade sig som segrare efter valen i Montana och South Dakota.

Clintons besked kommer dagen efter att hon bjudit hem Barack Obama för ett möte där de ska ha pratat om den kamp som nu tar vid – den mot republikanernas John McCain.

Nu tar diskussionen vid om vem Obama ska välja som sin vicepresidentkandiat. Han står nu under stort tryck från Hillary Clintons supportrar att välja just henne, för att ena partiet efter den långdragna kampen. Det skulle kunna hjälpa honom att vinna röster i de gruppern han hittils haft svårtast att nå ut till - vit arbetsarklass och hispanics.

Hemlig grupp

Men enligt Obama kommer hans beslut om vem han ska ha vid sin sida i höstens val inte att stressas fram.

I hemlighet ska han nu tillsammans med en grupp på tre personer leta fram potentiella kandidater. En av de tre som ska hjälpa honom är Caroline Kennedy, dotter till John F. Kennedy, den amerikanske presidenten som sköts ihjäl 1963.