Extrem brandrisk i södra Sverige

Stor gräsbrand utanför Växjö

1 av 2
Skogsbrand vid Hovmantorp mellan Lessebo och Växjö.
NYHETER

Det långvariga vackra vädret i södra Sverige gör att risken för att skogsbränder ska bryta ut är extremt hög, uppger SMHI.

På lördagseftermiddagen brinner det utanför Växjö och riksväg 35 har fått stängas.

Under fredagen fick brandmännen i Hälsingland äntligen kontroll på skogsbranden i Glössbö mellan Bollnäs och Söderhamn. Men det vackra och varma vädret har under lördagen fortsatt att skapa problem för brandkåren, framför allt i södra Sverige.

Vid 14-tiden kom ett larm om att en stor gräsbrand brutit ut vid en väg i Hovmanstorp utanför Växjö.

Evakuerat

Riksväg 25 har fått stängas, och alla närliggande hus i närheten har evakuerats. Trafikanter har tvingats ta annan väg medan personal från sex olika brandkårer bekämpat lågorna, skriver Smålands-Posten.

Området som brinner beräknas vara cirka en kilometer långt och 300 meter brett.

Branden hotade vid 18-tiden inte samhället Hovmantorp utan spred sig i stället västerut. Räddningsmanskapet hade en helikopter till hjälp vid släckningen.

Vid 19.30-tiden uppgav de att de fått kontroll på elden och att den inte skulle komma att sprida sig mer. Samhället Hovmantorp är därmed inte längre hotat.

– Jag pratade just med räddningsledaren. Han sade att prognoserna är goda även om elden inte är släckt ännu, säger Ulf Wilson, vakthavande vid polisens ledningscentral i Växjö, till TT.

Svalare väder på väg

Enligt SMHI råder är det nu extremt torrt i skog och mark i södra Sverige vilket gör att antändningsrisken och spridningsrisken är väldigt stor. Men enligt väderprognoserna kommer riskerna att minska, då det vackra vädret i början av nästa vecka är på väg bort.

ARTIKELN HANDLAR OM