Tromb över Bolmen

NYHETER

Vindstilla, strålande sol och 29 grader varmt. Då slog plötsligt tromben till mot sommaridyllen i en småbåtshamn i sjön Bolmen i Småland.

Flera personer fanns i och kring Bolmstads hamn i sjön Bolmen när tromben kom, men ingen skadades.

De första tecknen på att något ovanligt var på gång var när ett klädesplagg, en flytväst, sand och skräp började yra runt. Sedan tog det fart.

– Det var precis klar himmel, 29 grader varmt och ingen blåst. Helt plötsligt satte det här igång. En enorm naturkraft, säger ett ögonvittne till TT.

Folk skrek

Han satt i en bil parkerad omkring 50 meter från tromben när den därefter fick tag på en gjutjärnssoffa och optimistjollarna som låg upplagda på land.

– Det var ju nästan som att se ett ufo det här när de här små optimistjollarna sögs upp en efter en och bara snurrade i luften, säger han.

Enligt vittnet, som vill vara anonymt, höll tromben jollarna i luften under ungefär en halvminut.

– Folk skrek till varandra att hålla i sig, säger han.

Sedan försvann tromben nästan lika snabbt som den slog till.

– Jollarna trillade ner en efter en. En av dem som var ganska högt uppe, kanske 30–40 meter, och trillade rakt ner, säger vittnet.

Tromben drog ut över sjön och upplöstes.

– Då kunde vi gå ut. Det kändes som om det regnade lite, men det var ju bara vatten från sjön som tromben hade tagit med sig upp i luften.

Ren tur

Flera av optimistjollarna blev spräckta eller skadade av tromben. Enligt vittnet var det ren tur att ingen av jollarna träffade någon människa eller bil i området.

Anders Svensson som bor i Bolmstad var ute på sjön när tromben slog till.

– Som tur var så kom vi in i hamnen en halvtimme efter att den drog fram. Vi hade varit ute med båten, jag, sambon och våra två söner. Vi förstod att något hänt, det var massa folk på land och det låg båtar huller om buller.

Väl i land fick de berättat för sig vad som hänt.

– Första tanken var ju att det bara var osannolik tur att ingen kom till skada, att vi inte vände hemåt tidigare, säger han.

Sällsynta

Enligt Jan-Olof Ringman, meteorolog på SMHI, är tromber relativt sällsynta i Sverige.

– Vi brukar få in rapporter om kanske fem per år, säger han till TT.

Tromberna bildas av vertikala vindar som uppstår i värme och åskmoln. Cirkelrörelsen bildas först när vindarna når marken.

– De svenska tromberna brukar bara hålla i några kilometer för att sedan dö ut. I glesbygd märks de knappt. Det är inte som i den amerikanska mellanvästern, trombernas hemland, säger Ringman.

Omkring 75 procent av alla tromber i världen uppträder i USA, där de ofta är betydligt kraftigare och kallas tornador eller twister.

ARTIKELN HANDLAR OM