Lastade in 70 kg dynamit – i skåp på centralen

NYHETER

MALMÖ. Två män med kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels greps i torsdags när de lastade in 70 kilo dynamit i ett förvaringsskåp på Malmö centralstation.

Fem män häktades på söndagen – samtliga nekar till brott.

– Ni krossar mig helt, utropade en av dem.

Om dynamiten exploderat hade hela byggnaden ödelagts och de människor som befunnit sig där hade dödats, enligt sprängämnesexperter Sydsvenskan talat med.

Dynamiten var dock ämnad för vidare transport norrut, tror polisen.

Nekar

De två gripna är 42 respektive 41 år. Ytterligare en inblandad – som tidigare dömts för innehav av flera kilo sprängmedel – jagas av polisen.

Fem män ställdes inför häktningsdomstolen i Malmö klockan elva. Enligt uppgifter i lokala medier handlar det om grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Alla fem misstänkta nekar till brott och bestrider häktningsframställan.

Vid tolvtiden hade två män häktats i enlighet med åklagarens yrkande och förhandlingarna fortsatte. Även de tre återstående männen häktades.

Häleri

Alla förnekar brott i samband med sprängmedlen. Den siste misstänkte, en 46-årig man från en ort utanför Malmö, erkände att han odlat någon form av hampa för eget bruk. Han var också misstänkt för häleri, något som han förnekade.

När häktningsdomaren läste upp beslutet att han skulle häktas utropade 46-åringen:

– Ni krossar mig helt.

Enligt advokat Lars Edman säger sig 46-åringen inte ha haft några närmare förbindelser med de övriga häktade.

– Han känner till några av dem.

Sprängkapslar

Flera bombdåd har inträffat i Malmö de senaste månaderna och polisen har misstänkt att ett lager knutet till 42-åringen funnits. En bekant till 42-åringen greps i april sedan polisen funnit 90 sprängkapslar i hans lägenhet i Malmö.

Polisen slog i torsdags även till mot en fastighet i Vellinge. Flera män greps misstänkta för innehav av sprängmedel. Alla har kopplingar till kriminella mc-gäng. Under ledning av åklagare genomförde polisens insatsstyrka, länskriminalen och bombtekniker tillslagen.

Totalt fem personer är gripna för inblandning i bombhärvan. De är begärda häktade på den högre misstankegraden, sannolika skäl.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM