Åtalet mot Anders Eklund skjuts fram

NYHETER

Åtalet mot Anders Eklund, som bland annat erkänt mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund, skjuts fram några veckor.

Orsaken är att den rättspsykiatriska undersökningen av honom drar ut på tiden.

Foto: Foto: PRIVAT

Anders Eklund genomgår sedan en månad en undersökning på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Normalt tar en sådan undersökning omkring fyra veckor och den skulle vara klar på tisdagen. Nu blir det inte så. På grund av hög arbetsbelastning på kliniken och att Eklund anses vara ett svårbedömt fall har läkarna begärt och fått ytterligare ett par veckor på sig för att genomföra undersökningen som nu ska vara klar den 30 juni.

Rättegång i juli

Polisens utredning är i stort sett färdig och det som återstår är att hålla ett avslutande förhör med Anders Eklund och sammanställa alla uppgifter. Därefter ska Eklund och hans advokat delges hela utredningen och komma med eventuella synpunkter.

– Jag behöver bara en vecka på mig för att gå igenom utredningen och räknar med att rättegången kommer att kunna hållas under senare delen av juli, säger advokat Leif Silbersky till TT.

Chefsåklagare Patrik Säflund kan inte säga när han väcker åtal men tror att det kan ske ganska snabbt efter det att Eklund och advokat Silbersky gått igenom materialet.

Erkänner två mord

Åtalet kommer att väckas vid Falu tingsrätt men det är långt ifrån säkert att rättegången kommer att hållas där.

– Vi har ännu inte bestämt om huvudförhandlingen ska hållas i Falun eller i Stockholm. Polisen gör just nu en bedömning av säkerheten kring rättegången och om behovet av tillräckligt stora lokaler. Det blir slutligen jag som ordförande som avgör frågan, säger lagman Lars Eklycke till TT.

Han tror att rättegången kommer att hållas i juli.

Anders Eklund har erkänt mordet på Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000 och mordet på tioåriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund i början av april. Polisen har undersökt om Eklund kan kopplas till ytterligare några ouppklarade mord men inte hittat något bevis för detta.

TT