Misstänks för mord på homosexuell man

Rättegången minut för minut

NYHETER

Det är mordet på en 43-årig man i Solna som är i fokus, när rättegången mot den 35-åring som misstänks ha mördat minst en och och rånat flera andra homosexuella män fortsätter idag.

Enligt åtalet ska offren ha valts ut speciellt på grund av deras sexuella läggning – och 35-åringen är också intressant i flera äldre mordutredningar.

35-åringen misstänks för mord.

15.26

Förhör med polismannen avslutas.

Rätten avslutar för dagen och samlas åter imorgon klockan 09.00 för slutpläderingar.

15.12

Nästa vittne, en polisman, kallas som vittne. Han får svära vittneseden.

Åklagaren inleder förhör och tar upp ett PM som polismannen gjort med skisser över mobilmasternas täckning vid mordplatsen.

– När man får en telefonlistor får man koordinater där masterna har kopplat upp för telefonsamtal och sms. Det är på ett ungefär. Sedan kan det slå på miljön och terrängen var masten kopplar upp. Då har vi varit ute med en mobiltelefon som har en programvara som visar vilka master som kopplar upp. I vissa fall är det två master som kopplar upp på samma ställe, säger vittnet.

Polisen har mätt på olika platser, bland annat vid entrén, vid lägenhetsdörren och uppgången till pendeltåget, uppger vittnet som sedan får redogöra för de olika masternas täckningsområden.

15.05

Åklagaren inleder förhör med vittnet. Vittnet uppger att han inte känner 35-åringen, även om de har träffats två till tre gånger.

Vittnet berättar att 35-åringen ringde honom och ville sälja en dator. De träffades och 35-åringen verkade som vanligt.

– Han var normal, lugn och trevlig som en vanlig människa, säger vittnet som uppger att 35-åringen inte verkade påverkad vid tillfället.

På köpet fick vittnet två flaskor sprit. Han säger att han inte var intresserad av att köpa något annat, även om 35-åringen hade någon klocka och en kamera.

– Jag vara intresserad av en sak och det var datorn.

Åklagaren avslutar sitt förhör. Övriga avböjer att ställa frågor till vittnet. Vittnesförhöret avslutas.

15.02

Rätten är åter samlad. Vittnet uppger för åklagaren att han är rädd för att vittna inför 35-åringen. Därför förs den tilltalade ut innan vittnet går in i rättssalen. 35-åringen får lyssna på vittnesmålet från ett annat rum.

Vittnet får svära vittneseden.

”Jag var hundraprocentigt egocentrisk”

14.54

Förhör med den tilltalade avslutas.

Ett vittne kallas till rätten men begär få tala enskilt med åklagaren. Rätten tar fem minuters paus.

14.49

35-åringens advokat Ulf Holmberg ställer några få kompletterande frågor kring den tilltalades kommunikation med mordoffret, specifikt ett sms med sexuellt innehåll som riktas till 35-åringen. Någon minut senare avslutar han förhör. Därefter tar rättens ordförande upp frågan kring detta sms som inte ger intryck att 35-åringen skulle vara åskådare, utan tvärtom att han skulle vara aktiv deltagare. 35-åringen uppger att han sedan fick besked om att han skulle vara åskådare, något som han inte hade något emot.

14.46

Varför tog 35-åringen mordoffrets mössa? Det vill offrets pappa veta, säger målsägandebiträde Mari Schaub.

– Det var stöldgods liksom. Jag tyckte det var en snygg mössa. Det var samma med jackan jag tog. Senare när jag provade jackan så visade det sig att den var för liten. Jag tänkte bara på mig själv, jag var hundraprocentigt egocentrisk, säger 35-åringen och ser skamsen ut.

Bedövad av heroin

14.41

Målsägandebiträde Mari Schaub säger till 35-åringen att hon inte tror på vad han säger.

– Okej, svara han.

Hon säger att "bara den som orsakade skadorna" hade vågat stanna kvar i lägenheten.

– Jag var så bedövad av heroin så jag sket i vilket. I den världen jag kommer ifrån så är det nästan vanligt, säger han.

De diskuterar intrycket som 35-åringen säger sig ha fått av skadorna som mannen hade.

– Jag fick det intrycket att han hade blivit utsatt för kraftigt våld.

Målsägandebiträde Mari Schaub uttrycker tvivel kring hans uppgifter om detta, eftersom mordoffret inte hade synliga skador på framsidan av kroppen.

35-åringen säger i rätten att han har mått dåligt över det faktum att han lämnade lägenheten trots att mannen kanske levde.

14.39

35-åringen minns att han torkar sig i pannan med kalsongerna. Han torkar även skruvmejseln och även skrivbordet där han hade vidrört något.

35-åringen säger att han "har sagt allt" men åklagaren uttrycker tvivel om han verkligen har gjort det.

Han uppger att han kanske inte riktigt vet i vilken ordning han tog de olika föremålen i lägenheten.

– Jag har ingen minnesbild av vad jag tog först. Jag vet vad jag gjorde men inte i vilken ordning det skedde.

Åklagaren avslutar sitt förhör och målsägandebiträdet Mari Schaub tar vid.

14.33

Rätten är åter samlad efter pausen. Åklagaren väljer att ställa några kompletterande frågor kring om 35-åringen verkligen inte hade förstått att mannen i lägenheten var död. 35-åringen vidhåller sin version.

Åklagaren läser högt ur förhör om hur lång tid det tog för 35-åringen att ta sig från pendeltåget till mordoffrets lägenhet och den tilltalade nickar igenkännande och visar att han förstår det som sägs.

Åklagaren vill att 35-åringen än en gång berättar hur det gick till när han tog kalsongerna och verktygen.

– Först går jag runt i lägenheten och kollar att han är ensam. Sedan kollar jag hans bokhylla om det finns något av värde. Där finns två klockor och en digitalkamera. Klockorna tar jag direkt.

Sedan går 35-åringen in i sovrummet igen för att "kolla till" mannen där. Han hämtar en plastpåse, verktygen och kalsongerna som han använder för att bland annat torka av skruvmejseln.

– Sedan börjar jag bryta upp det som är låst.

”Få lite underhållning"

14.19

Åklagarens förhör med den tilltalade avslutas. Rätten tar tio minuters paus.

14.07

"En kabbe heroin". Det var vad 35-åringen fick för datorn han stal ur mordoffrets lägenhet.

Han hade tidigare samma kväll haft förhoppningen att antingen kunna stjäla eller "åtminstone få lite underhållning" och få se på när de två andra personerna hade sex.

– Jag skulle ändå in till stan och det var på vägen, säger han och tar en klunk vatten till.

14.05

Mannen som blev knivskuren fick höra av 35-åringen att det kunde gå lika illa för honom som för den andre mannen han skar. 35-åringen säger sig förstå hur det låter men menar att han bara sa så för att skrämmas, att han hittade på det.

14.02

Mannen som 35-åringen säger sig ha mött i trappuppgången hade "något väldigt speciellt över sig".

– Han tittade på mig jättekonstigt när jag kom till trappan. Det var som om han visste vem jag var, att jag var på väg upp till lägenheten. Som om han tänkte "nu ska du upp och ha sex och jag har precis haft sex". Det var som om han försökte ta kontakt med mig. Jag var tusen procent säker på att han hade varit uppe i lägenheten och att det skulle vara låst.

Åklagaren: Du menar att det var den personen som hade haft ihjäl offret?

– Ja.

13.55

– Det var en spännande grej. Att agera som publik till två personer som har sex, säger 35-åringen i rätten.

I tidigare förhör har 35-åringen sagt att han inte hade för avsikt att råna mordoffret, utan att han kände sig ensam och ville få ett avbräck i sin trista vardag.

– Jag tyckte det var spännande och var mycket sexuellt aktiv under den tiden. Jag experimenterade mycket, säger han.

”Ren självbevarelsedrift”

13.48

Först när det fanns bevis, ville 35-åringen lägga korten på bordet och erkänna vissa av de brott han var misstänkt för.

– Det var ren självbevarelsedrift, säger han själv i dag i rätten.

Han säger att han var så säker att att "någon annan" skulle åka fast för mordet som han nu är åtalad för. Han nekar i rätten till mord.

– Jag var på fel plats vid fel tillfälle. Han var inte ensam. Han sa till mig på telefon att han inte skulle vara ensam, säger 35-åringen.

Åklagaren tar då åter upp det faktum att deras telefonsamtal var sjutton sekunder långt och uttrycker därefter tvivel om de verkligen hade kunnat tala om en sådan sak på så kort tid.

35-åringen håller dock fast vid sin version av händelseförloppet.

13.37

Mannen som 35-åringen säger sig ha mött i porten ska ha haft keps eller luva på sig och var klädd i jeans.

– Jag har en jättesvag bild av hur han såg ut, säger 35-åringen.

35-åringen uppfattade att offret var medvetslös när han öppnade sovrumsdörren i lägenheten.

– Det var blod överallt och han var naken, säger 35-åringen.

Enligt åklagaren har 35-åringen i ett tidigare förhör sagt att han förstod att "killen var död", "mulad", när han såg mannen. Nu är han inte "hundraprocentigt säker på att killen var död".

13.44

35-åringen har i tidigare förhör sagt att han "inte kände så mycket" när han såg den mördade mannen, eftersom han själv var påverkad av heroin och dessutom hade sett en död person förrut.

– Det är ett gyllene tillfälle för mig att stjäla. Så tänker man när man är nere i drogerna. Det är ett tillfälle att få en till fix, säger 35-åringen om sitt narkotikaberoende och tillstånd det aktuella tillfället.

13.30

35-åringen tar en klunk vatten ur en plastmugg och bläddrar lite i några papper medan åklagaren ställer detaljerade frågor om hans internet- och mobil-kommunikation med offret.

Åklagaren undrar när 35-åringen och offret kom överens om den tredje personen som skulle vara inblandad i deras möte. 35-åringen uppger att den andra mannen sa det till honom över mobiltelefon. Ett samtal som varade i sjutton sekunder.

– Det var inget hinder. Det spelade ingen roll om det var en person eller två i lägenheten, säger 35-åringen i rätten och möter åklagarens blick.

Kunde blivit vem som helst

13.25

Ytterdörren skulle vara olåst. I ett mörkt rum skulle offret och en annan sexpartner ligga och vänta på 35-åringen.

– Det var så lätt att komma till honom. Jag var i kontakt med många personer den kvällen men så blev det han som jag bestämde mig för. Enligt 35-åringen skulle offret och en annan man tillbringa tid i sovrummet medan 35-åringen skulle stå utanför och se på.

– Då skulle de vara upptagna med varandra så jag kunde stjäla, säger han i rätten.

35-åringen berättar att han hade kunnat välja vem som helst som chattade på RFSL. Att han fick offrets telefonnummer så snabbt var avgörande, säger han.

13.22

Med entonig och uttryckslös röst berättar 35-åringen att han efter att ha sökt igenom lägenheten tog fram sitt heroin och gjorde iordning en spruta som han tog för att varva ner.

– Jag minns inte hur länge jag blev sittande på samma plats. Efter det begav jag mig till pendeltågsstationen.

35-åringens redogörelse avslutas.

13.18

35-åringen tittar till offret men märker ingen förändring av tillståndet, säger han.

– Jag brydde mig inte. Det enda jag brydde mig om var att stjäla så jag kunde köpa heroin.

Därefter låste 35-åringen ytterdörren för att undvika att någon skulle komma in i lägenheten.

– Sedan bryter jag upp ett skåp i vardagsrummet. Jag har för mig att jag hittade en kamera där. Jag bläddrar bland papper där också men hittar inget speciellt. Jag går in i ett klädförråd där jag hittar en jacka som jag tycker är fin. Jag tar den och stoppar den i en platspåse. Jag var jättevarm och svettades hela tiden.

35-åringen säger att han var "så kall och påverkad att han inte brydde sig". Därför slog han inte larm efter ambulans.

13.12

35-åringen får med egna ord berätta vad som hände den aktuella kvällen.

– Jag var berusad av alkohol och heroin den kvällen. Jag hittade inte direkt utan irrade omkring i kanske tio till femton minuter.

– När jag närmade mig hans port kom en okänd man ut ur porten. Han bara stod där och tittade på mig. Jag trodde att det kanske var killen som jag skulle träffa. Jag frågade om det var mig han väntade på. Han bara tittade på mig och gick iväg.

35-åringen gick in i trapphuset, upp till det aktuella våningsplanet och in i lägenheten.

– Jag öppnade dörren och klev in. Sovrumsdörren var halvstängd. Jag stod kvar ett tag ute i hallen. När jag öppnade dörren såg jag en person som låg på golvet. Han hade blivit grovt misshandlad, halvt sittande mot en bokhylla. Han hade blod på sig. Jag förstod att det var allvarligt.

35-åringen gick fram och sparkade till honom på benet.

– Han svarade inte, reagerade inte alls. Jag fick lite panik och vände mig om. Det skulle vara två stycken i lägenheten. På vägen ut lägger jag märke till hans plånbok. Jag låter bli den, vet inte om jag är ensam i lägenheten.

Han konstaterar att han är ensam i lägenheten. 35-åringen säger att han misstänker att det var killen som var utanför dörren till trapphuset som hade varit i lägenheten.

När han har konstaterat att han är ensam i lägenheten så börjar han stjäla. Han hittar bland annat en dator, en plånbok och två klockor.

Åklagaren: Offret höggs sju gånger

11.33

Uppehåll för lunch. Förhandlingarna återupptas 13.00.

11.23

I 35-åringens ryggsäck finns kniv och multiverktyg som han har stulit från mordoffrets lägenhet.

Han har i centrala delar ändrat sin utsaga vartefter han har blivit överbevisad, säger åklagaren.

Målsägandebiträdet Mari Schaub ber att få komplettera bilden av mordoffret.

– Han hade fyllt år för cirka en månad sedan. Han var mycket uppskattad bland arbetskamrater och vänner, något som inte minst visade sig då ett stort antal personer deltog i hans begravning, uppger Schaub.

11.20

Den stulna datorn byter 35-åringen mot heroin, uppger åklagaren.

Samma kväll gör 35-åringen en sökning på prisuppgifter på digitalkameran han stal hos mordoffret.

11.16

Åklagaren anser att 35-åringen har bundit, alternativt påbörjat en bindning, av mordoffret.

– Sedan har den tilltalade stuckit ner offret med sju hugg i sovrummet. När offret ligger i sitt sovrum så har den tilltalade gått runt och sökt igenom lägenheten, brutit upp skåp och stulit från honom. Dels datorn, en digitalkamera, två klockor, en mössa, en jacka, ett multiverktyg och en kniv.

11.04

Via RFSL har polis och åklagare fått information om inloggningar som mordoffret gjorde den aktuella kvällen.

– Offret har varit inloggad på chatten från 17.09 till 20.10. Det finns sparat. Meddelandena har varit privata, riktade till olika personer på chatten. 18.21 skickar han ett meddelande till "Snygg kropp söker äldre", som vi vet är den tilltalade, uppger åklagaren.

Mordoffret skriver till 35-åringen att han vill ses samma kväll.

Männen skriver sedan ett större antal meddelanden till varandra om olika detaljer kring deras möte.

35-åringen tar pendeltåget till mordoffret. Klockan 20.18 anländer tåget till stationen och då ringer den tilltalade till mordoffret, uppger åklagaren. Samtalet varar i en minut.

10.53

Sex centimeter djupa skärskador på ryggen. En benbit var avskuren från skulderbladskammen. Den vänstra lungan var skadad.

35-åringen lyssnar på åklagarens kliniska högläsning ur obduktionsprotokollet och ser pressad ut. Hans armar är korsade över bröstet och hans blick är riktad ned mot bordet framför honom.

10.45

Båda dörrarna till skrivbordet är uppbrutna samt ett ett annat förvaringsutrymme i ett bord. Troligtvis har skruvmejseln som påträffats använts för att bryta upp dessa.

35-åringen sitter stilla och lyssnar på åklagarens utläggning om brottsplatsen. Han visar inga reaktioner.

Åklagaren går vidare till obduktionsprotokollet och nämner bland annat diverse stick- och skärskador.

– På ryggen ses sammanlagt fyra stickskador som har penetrerat huden, läser åklagaren högt.

10.37

En kontroll av offrets konton visade att den sista transaktionen var ett köp den 28 december 2007. Där hade övervakningskameran också fångat offret på bild.

Brottsplatsundersökningen visar att det finns blodbesudlingar i badkar, handfat och golv. Man påträffar även en sprutkanyl och en bomullstuss.

I sovrummet ligger lägenhetensinnehavaren död. Han är naken och tapeten är blodig. En hammare och en skruvmejsel ligger i rummet. På skruvmejseln syns blodbesudlingar.

Rättsläkaren ser stickskador på offrets rygg.

I lägenheten påträffas en "kom ihåg att göra-lista" och en kvällstidningen från den 28 december. Det syns inga tecken på strid och lägenheten är välstädad, uppger åklagaren som läser högt ur brottsplatsundersökningen.

10.32

Efter en kort paus tas mordet som 35-åringen är åtalad för upp.

Åklagaren berättar att polisen efter anmälan tar sig till offrets lägenhet för att utreda vad som har hänt.

– Där hittas han död i sitt sovrum den 7 januari i år. Han ligger halvsittande och har pärmar både på sig och runt sig.

Först uppfattar poliserna på plats inte att ett brott har begåtts. Men när de tittar närmare ser de att kroppen har skador, varvid en förundersökning inleds och lägenheten spärras av.

En teknisk undersökning av platsen görs och rättsläkaren konstaterar att mordoffret har legat död i sin bostad i flera dagar.

Grannen: Desperata skrik

10.17

Förhör med vittnet avslutas efter att kammaråklagare och målsägarbiträde ställt några snabba frågor under någon minut till vittnet.

10.07

Grannens skrik är "så desperata som man kan tänka sig", berättar vittnet.

Vittnet berättar att han märker att någon försöker ta sig ut ur grannens lägenhet. Han försöker hålla emot dörren lite, men vill samtidigt att attacken i lägenheten ska ta slut.

– Jag backar in i min egen lägenhet. När grannens dörr går upp så kommer det en hand med en kniv i. Det går jättesnabbt, berättar grannen som beskriver kniven som en stor Morakniv, cirka tre eller fyra centimeter längre än en vanlig modell.

Vittnet stänger in sig i sin lägenhet.

– Jag utgår från att mannen drar därifrån. Jag tittar i kikhålet och ser att det är tomt i farstun. Jag går ut och lyssnar och det hörs ingenting. jag ropar in till grannen som ropar att han är själv.

Han går in till grannen som sitter naken med ryggen mot dörren.

– Framför honom är en stor blodpöl som är en gånger en meter.

Vittnet berättar att grannen är blek med "talbar".

– Han ser chockad ut på ögonen och är trött.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad avslutar sitt förhör med vittnet.

10.02

Vittnet har avgett ed. Han är granne till offret och var där den aktuella kvällen.

– Vi hör någon duns och någon som börjar skrika. Det låter som om det kommer från farstun, berättar han.

Vittnet och hans sambo reser sig upp samtidigt. ”Det här var något nytt ljud”, säger vittnet som uppger att han annars är van vid olika typer av ljud.

– Jag öppnar ytterdörren och då hör jag direkt. Våra dörrar är i vinkel till varandra och jag hör att det kommer från min grannes dörr. En man skriker något i stil med "han dödar mig, han dödar mig. Hjälp".

Grannen känner efter om hans dörr är låst och det är den. Han kikar in genom brevinkastet och ser att det är tänt i lägenheten och att dörrmattan har ett blodigt fotavtryck.

– Då förstod jag att det var allvar.

Grannen börjar ringa på dörren. Hans sambo har redan ringt SOS Alarm.

– Jag ringer på och hör min granne fortsätta ropa på hjälp och att han har blivit knivhuggen.

Grannen hör också något "morrande", någon som säger "ja, ja, ja".

09.34

Rätten tar paus i väntan på att ett vittne ska infinna sig i rätten klockan 10.00.

Expert: Osannolikt att offret föll på kniven

09.33

Förhör med rättsläkare Wolfgang Jibe avslutas.

09.24

Kunde skadorna på offret ha uppkommit på det sättet som 35-åringen har uppgivit, genom att offret föll på kniven?

– Jag brukar säga: Ingenting är omöjligt. Men det är mycket osannolikt att det var så, säger rättsläkare Wolfgang Jibe till 35-åringens advokat Ulf Holmberg.

Wolfgang Jibe visar med hjälp av målsägandebiträdet Mari Schaub att det scenario som 35-åringen har beskrivit inte är sannolikt. Jibe anser att det sättet som personerna stod på i kombination med vinkeln som kniven gick in i offret på, inte verkar vara möjligt.

09.14

Enligt rättsläkare Wolfgang Jibe är det inte lätt att få en morakniv att tränga igenom ben, varför det behövs stor kraft för att kniven ska tränga igenom så långt som det gjorde på mannen som knivskars svårt i nacken.

Han har också uppmärksammat de blåmärken som offret hade på halsen.

– Det var minst två tillfällen av våldsinverkan, säger Jibe till 35-åringens advokat Ulf Holmberg.

Holmberg undrar om blåmärkena på offrets hals kan ha uppstått när 35-åringen klämde åt kring halsen med sin arm.

Men Jibe menar att muskler är mjuka, varför blåmärken inte borde uppstå på halsen på det viset som det gjorde i det aktuella fallet.

Wolfgang Jibe menar att någon form av trubbigt våld, i stil med slag eller fall, snarare kan ha orsakat blåmärkena.

09.06

Förhandlingarna inleds.

Rättsläkare Wolfgang Gibe går igenom kroppsskadorna som uppstod på offret vid det misstänkta mordförsöket, bland annat skadan i nacken som orsakades av en morakniv. Mordförsöket skedde dagen efter mordet på 43-åringen och händelserna kring det gick rätten igenom i torsdags.

FAKTA

Så läser du texten

Uppdateringarna i direktrapporteringen görs kontinuerligt, med senaste informationen längst upp.

För att läsa texten från början, läs nerifrån.

ARTIKELN HANDLAR OM