Apple tog stryk efter ny Iphone

Aktiekursen sjönk två procent

NYHETER

Apple-chefen Steve Jobs lansering av Iphone med 3G imponerade inte särskilt mycket, trots oväntat långa samtalstider och låga riktpriser.

På New York-börsen Nasdaq tog Apple-aktien stryk.

Vid stängning hade Apple-aktien tappat drygt 2 procent av sitt värde. Det var dock en viss återhämtning jämfört med hur aktien låg precis före Iphone-lanseringen.

När TT ringde runt till bedömare gick meningarna om den nya luren isär. Några avfärdade den som en väntad nödvändighet.

Priset ansågs av andra vara en tung variabel i slaget om mobilkunderna. Enligt Steve Jobs är priset satt till 199–299 dollar beroende på om man vill ha 8 eller 16 gigabyte minne.

Nya funktioner

Linus Brohult, redaktör på tidningen Mobil, tror att det kan bli en framgång efter ”försöksballongen” från i fjol, som floppade i Europa till följd av höga priser och tröghet på nätet.

– Hela poängen med stor skärm och bra webbläsare är att man ska kunna surfa. Hastigheten blir ungefär 20 gånger högre med den nya modellen i 3 G-nät, säger han till TT.

Nya funktioner, som möjligheten att öppna Office-dokument och gps-navigering, har också bakats in.

– Man har sneglat på andra mobiltillverkare.

Än så länge är det bara Telia som har bekräftat ett Iphone-avtal med Apple för försäljning i Sverige. Men det är inte exklusivt och Brohult tror att det kan bli aktuellt att Apple även säljer luren via operatören 3.

Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner, var imponerad av skärmen, användargränssnittet och priset. Men även viloläges- och samtalstid, som enligt Jobs ligga på 300 timmar i viloläge och 5 timmars samtalstid i 3G eller 10 timmar i gsm-samtal.

– Det är riktigt bra, säger Wallin.

– Men jag håller inte riktigt med Steve Jobs när han säger att de har gjort allt, tillägger han.

Saknar kryptering

För att bli ett fullvärdigt alternativ som tjänstetelefon, inte minst inom finansvärlden, försvarsorganisationer och sjukvården, anser Wallin att en mobiltelefonen måste ha kryptering. Det saknar Iphone 3G.

Dessutom är kameran, med bara 2 megapixel, en stor besvikelse för Wallin:

– Det är inte särskilt imponerande när Samsung är på väg mot en mobiltelefon med 8 megapixel.

Han konstaterar vidare att den inte gör ett lika jämnt intryck som de avancerade lurarna från tillverkare som Nokia och Sony Ericsson.

– Iphone är ju mer inriktad mot mediekonsumtion. Man offrar teknik och får design och ett bra pris.

TT