Europas ledare har glömt Bush

Inget intresse för presidentens avskedsturné

Foto: Foto: SRDJAN ZIVULOVIC/Reuters
Ointressant George W Bush åker just nu runt i Europa på en avskedsturné. Men ingen av ledarna är särskilt intresserade av att möta honom. Inte ens demonstranterna orkar engagera sig.
NYHETER

George W Bush tas emot med en trött gäspning när han den här veckan gästar Europas toppledare.

Bush är redan bortglömd.

Alla är bara intresserade av hans efterträdare.

Situationen är ovan för världens mäktigaste. Den normala haussen fanns inte där när han landade i Slovenien i går kväll. Inte ens demonstranterna orkar bry sig.

Bush turné med sex länder på sex dagar är hans tack och avskedsföreställning i Europa. Fast utan pompa och ståt.

Ingen ledare är särskilt intresserad av att diskutera världens problem med Bush. Ingen vill höra honom hota Iran ännu en gång eller ta del av hans orealistiska förhoppningar om ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna före årets slut.

Lättnadens suck

Jag misstänker att de flesta drar en lättnadens suck över att han snart flyttar ut från Ovala rummet och hoppas på bättre relationer med efterträdaren.

Tysklands förbundskansler har placerat Bush i ett statligt gästhus hela 70 kilometer från Berlin. En fingervisning om hur långt från händelsernas centrum Bush befinner sig.

Bush är redan en så kallad lam anka. Han kan inte få igenom några nya förslag.

Dessutom går Bush till historien som den sämste amerikanske presidenten i modern tid. Irakkrig på falska premisser, tortyren i Guantanamofängelset och hans tendens att köra över sina allierade är tre av många misstag. Bush har skapat bilden av ett USA på dekis.

I en omröstning nyligen bland 109 amerikanska historiker var det bara två som tyckte Bush hade lyckats som president. Majoriteten gav honom betyget ”sämst hittills”.

Ta sig ur skuggan

Varken Merkel, Berlusconi, Sarkozy, Brown eller påven har något att vinna på att umgås med en föredetting.

De odlar mycket hellre kontakterna med John McCain och Barack Obama.

Självklart tar de artigt emot Bush. Dricker te och nämner inte med ett ord Saddams massförstörelsevapen.

För Bush handlar resan om att ta sig ut ur medieskuggan på hemmaplan. Att försöka rädda lite av sitt skamfilade eftermäle. För ovanlighetens skull är det USA:s president som behöver Europas ledare mer än de behöver honom.

Bush hopp är att historien ska rentvå honom.

Wolfgang Hansson