”Räntan kommer att stiga lite mer”

Läs chatten med Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson

NYHETER

Ska man binda räntan eller ha rörlig ränta?

Hur mycket kommer räntan stiga?

Här kan du läsa chatten med Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson.

Foto: Lars Lydig/Ikanobanken

micke säger: Hej Ann-Sofie! Jag håller precis på att buda på ett hus, och ska jag binda mina räntor eller ska jag ha rörlig ränta?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Micke! Svårt att svara på. Du behöver ha reserver så att du klarar kommande räntehöjningar. När räntan i framtiden sjunker igen vet ingen. Spara så att du klarar räntor på 7 procent. Du kan binda några delar på olika tidsperioder men det är inte säkert att det blir billigare än att ha rörlig ränta. I detta osäkra läget tycker jag därför att det är bättre att spara så att du klarar högre ränta utan att binda.

smulan säger: Hej. Är det läge att köpa en bostadsrätt nu eller tror du att det är värt att vänta något år?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Smulan! Om du behöver bostaden nu kan det vara rätt beslut att köpa men om du kan vänta lite tror jag att det är bättre. Ingen vet om priserna sjunker i framtiden men jag tror att räntan kommer att stiga till hösten och då kanske priserna sjunker.

laila säger: kommer husen bli dyrare nu när bolånen går upp?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej! Det tror jag inte på kort sikt men det blir dyrare att låna pengar om räntan stiger.

Terese säger: Hej. Är precis i farten att köpa en lägenhet i Malmö och vi känner oss lite orliga inför den framtida ekonomin. Är det dumt att köpa en lägenhet just nu?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Terese! Ingen vet hur framtiden ser ut men om räntan stiger mer kan det finnas risk för att bostadsrätterna sjunker i pris. Om du ska bo där länge är det nog ingen fara bara du klarar lånekostnaderna om räntan stiger. Räkna med att du måste klara räntor på runt sju procent. Idag ligger rörlig ränta runt 5,60 procent. En höjning med en procentenhet kostar ca 600 kronor mer i månaden efter skatt på ett miljonlån.

Camilla säger: Kan man köpa lägenhet även om man bara har ett långtidsvikariat eller måste man vara fastanställd?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Camilla! Jag kan inte svara på det. Kolla på olika bankers hemsida för att se vilka villkor de erbjuder. Sen kan du kontakta den bank du vill låna hos och be om ett lånelöfte.

Andreas säger: Hej. Ett treårigt lån "går ut" till hösten. Ska jag fortsätta tre år till med fast ränta eller ska jag välja rörlig?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Andreas! Jag tycker du ska följa med vad som händer på räntemarknaden. 3 juli får vi nytt besked av Riksbanken om vad de gör med reporäntan. Om det är ett stort lån kan du ju dela upp det och binda räntan på någon eller några delar på kortare tidsperioder och behålla en del rörligt. Det är inte säkert att det blir billigare att binda räntan än att ha den rörlig men du kanske känner dig lite tryggare. Ett alternativ till att binda räntan i detta osäkra läget är att spara på ett bra sparkonto med hög ränta. Då vänjer du redan nu plånboken vid högre räntor och bygger upp bra reserver att ta av om räntan sen stiger. Stiger inte räntan så har du en bra sparbuffert.

Kalleman säger: Är det läge att sälja nu om man bor i bostadsrättslägenhet?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Kalleman! Jag tror att priserna på bostadsrätter generellt sett kommer att ligga kvar i denna prisnivån under en längre tid eller eventuellt sjunka lite i pris om räntan stiger. Men ingen vet. Planerar du att flytta kan det vara lika bra att sälja nu som senare.

Fredda säger: Hej. Ska precis beställa ett hus från en husfabrikant. Leveranstiden är ca:6mån. Skall man räntesäkra redan nu tycker du ? Det kostar ju någon tiondel men frågan är om man vågar chansa?!

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Fredda! Svårt att svara på. Jag tror att räntan kommer att stiga lite mer kanske redan i juli och sedan någon mer gång under hösten. Men på lite längre sikt tror jag att räntan kommer att ligga runt den nivå vi har nu. Riksbanken brukar säga att ett normalt läge för reporäntan är mellan 3,5 procent och 5 procent så just nu ligger reporäntan mitt i på 4,25 procent. Sen får man lägga på runt en procentenhet för att hamna på rörlig ränta. Just nu ligger påslaget högre på runt 1,35 procentenheter.

Micke säger: Hej! Ser höjningen ut att vara av tillfällig karaktär, eller räknar man på att en normalnivå är ca. 7%

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Micke! Som du ser i mitt svar på Freddas fråga tror jag att man på sikt kan räkna med rörliga räntor runt 4 - 6 procent men när man lånar till en bostad måste man ju klara även räntor som går upp till exempelvis 7 procent. Man vill ju inte sälja sin bostad för att räntorna stiger. Därför rekommenderar jag alla att spara så att ens ekonomi klara räntor på runt 7 procent.

pierre säger: hej kan man pruta på räntan

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Pierre! Det varierar från bank till bank men jag tycker alltid att man ska försöka.

Nicke säger: Varför höjer man räntan hela tiden??

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Nicke! Just nu är det inflationen som oroar. Riksbanken har som mål att på sikt få ner inflationen till att ligga på 2 procent. Idag fick vi information från SCB om att inflationen i maj låg på 4 procent, d.v.s. mycket över Riksbankens mål. Det innebär att många nu tror att Riksbanken kommer att höja räntan redan i juli med 0,25 procentenheter.

Moderator säger: Ok, nu tar vi sista frågan.

Fredriken säger: Hur mycket räknar ni med att man måste ha kvar efter att bokostnaderna är betalda om man är en familj med två vuxna, en ettåring och en treåring? Och vad räknas in i bokostnader?

Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Fredriken! Det varierar från bank till bank. Jag tycker att du själv måste räkna på hur mycket din familj behöver för att klara er ekonomi. I bokostnader räknar jag in ränta, amortering, villa- hemförsäkring, soptömning, underhåll, vatten, avlopp, uppvärmning.

Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack alla chattare, och tack Ann-Sofie Magnussson!

Ann-Sofie Magnusson säger: Tack för många intressanta frågor. Hoppas att ni kan ha nytta av mina svar. Bästa hälsningar Ann-Sofie