Yrkar på livstid för 35-åringen

Misstänkte mördaren ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

NYHETER

Rättegångsförhandlingarna mot 35-åringen som är åtalad för bland annat mord och mordförsök avslutades idag.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord.

Men innan domen avkunnas ska 35-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

35-åringen misstänks för mord.

Enligt kammaråklagare Sara Lindqvist slog 35-åringen med berått mod ihjäl mannen som han hade stämt träff med i Solna.

– Det är ostridigt att den tilltalade har mördat offret, säger hon.

”Måste vara någon annan”

Själv hävdar 35-åringen att han hade stämt träff med mannen i syfte att stjäla från honom och att han påträffade mannen död, alternativt medvetslös i lägenheten. 35-åringen har uppgett att gärningsmannen måste vara en annan man. En man som offret också hade stämt träff med. Troligtvis den man som 35-åringen mötte i porten.

Men det är uppgifter som åklagaren inte tror på.

– Jag menar att det inte finns någon tredje person. Ingenstans i internetkommunikationen som finns sparad nämns det något om en tredje person, säger kammaråklagare Sara Lindqvist.

Hon yrkar på livstids fängelse för mord.

Konstig berättelse

Tillsammans med kammaråklagare Fredrik Ingblad har Sara Lindqvist drivit målet. Hon har hållt i delen som rör det misstänkta mordet, medan Ingblad har hanterat delen som bland annat rör det misstänkta mordförsöket.

Mannen som överlevde den svåra knivskärningen har gett sin bild av vad som hände. 35-åringens uppfattning är en annan.

– Nästan alla aspekter talar för målsägandes berättelse. Den tilltalades berättelse är konstig och utan detaljer medan målsägandes berättelse har varit tydlig och konsekvent, säger Fredrik Ingblad.

Enligt Ingblad finns det inga tvivel om att 35-åringen var ute efter att döda sitt offer, även om han inte lyckades med sitt uppsåt.

– När målsägande nästan har kommit fri så får han ett knivhugg i nacken. Det handlar om ett raserihugg vars syfte är att döda offret. Det är rena tillfälligheten att offret inte avled, säger Fredrik Ingblad.

Hatbrott

Kammaråklagare Fredrik Ingblad är övertygad om att 35-åringen har begått så kallade hatbrott, att motivet bakom handlingarna var just att offren var homosexuella och att 35-åringen ville förnedra dem på grund av deras sexualitet.

– Samtliga av de här gärningarna har präglats av en råhet, en hänsynslöshet och en iskyla. Medan en person håller på att dö går han iskallt runt i lägenheten och letar efter godis. Han har också ett motiv att förnedra, den slutsatsen kan man dra. All den energi han lägger ner på chattandet, att vinna förtroende och resa över hela Stockholm. Pengarna är en sidovinst. Han gör det knappast inte för 500 kronor eller en dator som han säljer för 1 000 kronor.

35-åringens advokat Ulf Holmberg uppger att hans klient inte har något emot homosexuella, utan tvärtom tycker om dem.

– Han har gett uttryck för att han gillar homosexuella som ofta är öppna för andra människor.

"Typisk missbrukare"

Ulf Holmberg berättar att han har haft många tillfällen att tala med sin klient och då fått en bild av honom.

– Han är en typisk missbrukare. Det är som han själv säger, han har missbrukat det mesta: heroin, annan narkotika, medicin och alkohol. Till det behövs pengar, alltid mer pengar. Missbrukare är småtjuvar och gäller också min klient. Han har kommit på att det finns homosexuella som chattar och att särskilt de äldre inte kommer anmäla om han stjäl av dem.

Advokat Ulf Holmberg erinrade också tingsrätten om vikten av att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att hans klient har begått de brott han är misstänkt för.

Om rätten bedömer brotten som hatbrott, är det något som försvårar 35-åringens handlingar. Samtidigt ska han nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning i syfte att klarlägga hans psykiska tillstånd vid brottet och om det finns medicinska förutsättningar till rättspsykiatrisk vård.

Först i mitten av juli bedömer rätten att förhandlingarna kan återupptas och dom kan avkunnas. Fram tills dess kvarstår 35-åringen i häkte.