Polisen vill öppna Natascha-fallet igen

Tror att det finns fler gärningsmän – misstänker slarv i utredningen

NYHETER

Nästan två år efter att Natascha Kampusch, 20, rymde från sin kidnappare Wolfgang Priklopil, vill österrikisk polis öppna fallet igen.

Det finns misstankar om att ytterligare en person kan vara inblandad i kidnappningen.

Och det finns uppgifter på att polisen slarvat med att följa upp konkreta tips om var Kampusch befann sig.

Foto: AFP
Natascha Kampusch, 20.

Det är den tyska tidningen Stern som i sin torsdagsupplaga skriver att polisutredningen kommer att återupptas, enligt VG Nett. Enligt Stern ska en rad frågetecken i den uppmärksammade kidnappningshistorien rätas ut.

Fler gärningsmän

Bland annat ska det finnas konkreta indicier som tyder på att Priklopil inte var ensam gärningsman. En bostadsmäklare, som polisen var intresserad av tidigt i utredningen, ska även vara intressant i den nya utredningen, enligt Stern. Polisen i Wien har sammanställt en 20 sidor omfattande rapport med motsägelser i mäklarens utsagor.

Enligt en rapport som en granskningskommission lade fram i dag, onsdag, finns det också allvarlig kritik mot att polisen inte följt upp spår och tips. Granskningen kom till efter att det blev känt att polisen fick ett konkret tips om var Natascha Kampusch befann sig, bara några dagar efter hennes försvinnande. Tipset togs dock aldrig på allvar.

Känner sig arg

Natascha Kampusch säger i dag själv om de nya uppgifterna:

– Uppenbarligen fick jag vänta i åtta och ett halvt år trots hållbara tips om min kidnappare, innan jag av egen kraft kunde ta mig till friheten. Att få uppleva hur man har prioriterat här, gör mig arg, säger hon till den österrikiska tv-kanalen ORF.

I maj är hon kallad inför rätten i Graz för att försvara sin egen mor Birgitta Sirny-Kampusch, som anklagats för att vara inblandad i kidnappningen av sin egen dotter. Motivet skulle vara att dölja sexuella övergrepp.

ARTIKELN HANDLAR OM