’Han var alltid väldigt hemlig’

Så levde svenske bankrånaren

1 av 3 | Foto: Foto: LARS HEDELIN
INFÖR RÄTTA – IGEN 32-åringen från Karlskoga grävde en tunnel in till en tysk banks valv.
NYHETER

Karlskoga En hemlighetsfull man som ofta uppgav falskt namn.

Så beskrivs den 32-årige trebarnspappa som i går häktades i Karlskoga för ett spektakulärt bankrån i Tyskland 1995.

Rånarna försvann med 75 miljoner kronor – och flydde i en tunnel de grävt.

Mannen häktades vid tingsrätten i Karlskoga i går som på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Det var en ovanlig häktningsförhandling – chefsåklagare Ulf B Forsberg handlade på uppdrag av tyska myndigheter som skickat ut en europeisk häktningsorder.

– Jag behövde inte lägga fram några bevis. Mitt uppdrag var att övertyga domstolen om att mannen skulle häktas för att senare kunna utlämnas, säger Forsberg.

Redan dömd

Häktningen blir inte mindre ovanlig av att mannen redan i slutet på 90-talet dömdes till tre års fängelse i Libanon för rånet.

– Min klient nekar till brottet och är förvånad över att han häktats för någonting han redan är dömd för, säger advokat Olof Swedjemark.

Enligt åklagaren anser dock tyska myndigheter att straffet var för lågt och åberopar specialregler som tillåter att en person döms mer än en gång för samma brott.

Mannen är född i Libanon men levde under tonåren i Berlin där han bodde med den delen av hans släkt som enligt tysk polis utgör en maffiagruppering.

Strax efter rånet flyttade den då 19-årige mannen hem till Beirut igen. Tyskland försökte få honom utlämnad, vilket Libanon vägrade gå med på. Sedan mannen frigetts flyttade han 2001 till Sverige.

Han hamnade i Karlskoga, träffade snart en kvinna från sitt hemland och fick tre barn i snabb följd.

– Han har pluggat svenska och hankat sig fram på bidrag och ströjobb, säger en granne.

Levde enkelt

Mannen har dels bott med sin fru i Karlskoga, dels i en enkel lägenhet i Degerfors.

– Han var alltid väldigt fåordig, hemlig. Verkade inte ha några vänner, berättar en granne.

Grannen blir förvånad när han får veta vad mannen heter - han har alltid kallat sig själv någonting helt annat. 46 av de 75 miljonerna från rånet saknas ännu, men 32-åringen tycks ha levt ett enkelt liv.

Han syntes ibland på någon krog i Degerfors, men spenderade inte mycket pengar och körde omkring i en tio år gammal bil.

– Det känns otroligt att han skulle vara inblandad i det här, säger en tidigare arbetskamrat.

Oisin Cantwell